Az Omicron által okozott fertőzésszám exponenciális emelkedése, és a külföldi tapasztalatok arra mutatnak, hogy minden korábbinál fontosabbak a járvány terjedésének lassítását célzó intézkedések

COVID-19 2022.01.13.
1. Védettségi igazolvány 
A jelenleg hatályban lévő eljárásrend  (2021. október 28.) 3.3 pontja alapján “mentesül a járványügyi megfigyelés alól, aki a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti védettségi igazolvánnyal rendelkezik. “ 
A védettségi igazolványok sok esetben már egyetlen oltás beadását követően megküldésre kerülnek. 
Ez az alábbiak miatt aggályos: 

egyrészt a vakcinációval megszerezhető védettség a második oltást követően két hét múlva épül fel, azaz az első oltást követően leghamarabb 5 hét múlva. 
Nem ritka az a magatartás, hogy kizárólag a védettségi igazolvány miatt történik meg az első oltás felvétele és, így a második oltásra már nem jelentkeznek a páciensek. 
Az oktatási intézményekben védettségi igazolványhoz kötik a járványügyi megfigyelés elrendelését, így a fogékony, akár lappangási időben lévő gyermekek egy oltással ugyanúgy járnak közösségbe, mint kétszer oltott társaik. Ez orvosszakmailag sem megfelelő, hogy olyan mentesül karantén alól, aki csak részlegesen védett. 

2. Karantén-határozat
Emellett a karantén határozatokat számos megyében (vagy járásonként eltérően) nem küldik el a kollégáknak, kontaktkutatás nem történik, vagy előfordul olyan is, hogy a COVID fertőzött családtagjai ugyanúgy eljárnak munkába, iskolába, mert a kiküldött határozat - ha egyáltalán kiküldésre kerül -  nem tartalmazza valamennyi, egy háztartásban élő családtagot. 
Emellett a kontaktkutatás fertőzött tanuló esetén kizárólag az osztálytársakra szorítkozik, a különórák, edzések vonatkozásában nem történik meg, és ilyen módon a szoros kontaktok járványügyi megfigyelése sem lesz elrendelve. 

A járványügyi zárlat és megfigyelés betartása és betartatása rendkívül laza. Azáltal, hogy megszűnt a rendőrségi ellenőrzés, a szoros kontakt-gyermekek, vagy éppen az enyhetünetes gyermekek a tünetek megszűnését követően, de még a karantén lejárta előtt szabadon mozognak, kizárólag iskolába nem járnak.  

Szeretnénk kérni a védettségi igazolványok kiküldésével vagy érvényességével kapcsolatban olyan korlátozás bevezetését 18 év alatti életkorban is, amely követi az immunizációval megszerezhető védettség legkorábbi időpontját és a továbbiakban ehhez igazítani az oktatási intézményekben elrendelt járványügyi megfigyelés indokoltságát. 

A határozatokkal kapcsolatban pedig javasoljuk, hogy lehetőleg valós időben történjenek meg, a beteg és családtagjainak háziorvosa minél hamarabb értesüljön a karanténok elrendeléséről, illetve a kontaktkutatás terjedjen ki a tünetek megjelenését megelőző 48 órára, ahogy az szakmailag is indokolt.

Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció