Az Országos Sportegészségügyi Intézet tájékoztatója

COVID-19 2022.02.20.
A COVID pandémia hazai 5. hullámára és a nemrégiben megváltozott járványügyi szabályokra való tekintettel - a COVID betegség utáni sportba való visszatérést illetően - az alábbi változásokról tájékoztatjuk Önöket:


Érvényes oltási/védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt és gyermek, valamint 16 éven aluli válogatott sportoló esetében a sportorvosi alkalmassági vizsgálatot végző orvos saját hatáskörben dönthet az alábbi eljárásrend alkalmazásáról:
➢ tünetmentes vagy enyhe tünetekkel lezajló COVID betegség után 2 hét pihenőt követően,
➢ a sportba való visszatéréshez elegendő nyugalmi EKG és troponin szint ellenőrzés,
➢ kiemelt fontosságú, hogy a troponin szint ellenőrzés előtt 2 nappal nehéz fizikai terhelést ne végezzen a sportoló!
➢ troponin szint ellenőrzés nélkül 4 hét pihenő után, panaszmentesen, normál nyugalmi EKG mellett visszaengedhető a versenyzéshez.

• kardiológiai kivizsgálás továbbra is elhúzódó panaszok esetén szükséges
• 2 hétnél korábbi sportba való visszatéréshez továbbra is negatív PCR lelet birtokában troponin szint ellenőrzés és kardiológiai kivizsgálás szükséges. 

16 év feletti kiemelt válogatott vagy hivatásos élsportoló esetében továbbra is szükséges kardiológiai kivizsgálás és troponin szint ellenőrzés. Esetükben szoros után követés, normál vizsgálati eredmények, panaszmentesség esetén a versenyzési engedély (a 2020.10.28- i protokoll II./ 4. bekezdése szerint) legkorábban a tünetek megszűnését követő 1 héten túl adható meg negatív PCR lelet birtokában. 

Oltatlan, vagy védettséggel nem rendelkező sportolók esetében továbbra is a 2020.10.28-án megfogalmazott visszatérési protokoll érvényes.

Budapest, 2022. január 21.
IdCímLetöltés
1Aktualizált állásfoglalás a COVID-19 fertőzött sportolók sportba való visszatérésének kérdésében
1COVID-19 pozitív gyermek sportolók sportba való visszatérése
1COVID-19 pozitív felnőtt sportolók sportba való visszatérése
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció