COVID aktualitások - védőoltások, immunológia

COVID-19 2022.11.03.
COVID aktualitások - védőoltások, immunológia
Az Európai Gyógyszerügynökség, EMA, a COVID-19 vakcinák éves felülvizsgálata alkalmával a készítmények feltételes forgalombahozatali engedélyét sorra minősíti át hagyományos forgalombahozatali engedéllyé pl. Comirnaty, Nuvaxoid, Spikevax, Vaxzevria (1)
Az EMA frissítette a COVID-19 vakcinaplatformokról, törzsekről, felhasználásról és korcsoportokról készített összefoglalóját. (2)

Az Európai Gyógyszerügynökség EMA CHMP bizottsága jóváhagyásra javasolja a Pfizer és a Moderna COVID-19 elleni vakcinájának alkalmazását 6 hónapos kor és 4 ill. 5 éves kor között. (3)

A kisgyermekek korcsoportjában mindkét vakcina kisebb dózisú változatát vizsgálták. A Comirnaty esetén a 6 hónapos és 4 éves korcsoportban a 3 mikrogrammos adag váltott ki a 16-25 éves korosztályban a 30 mikrogrammos hatáserősségű vakcinával összehasonlítható immunválaszt. A Spikevax esetén a 6 hónapos és 5 éves korúaknál a 25 mikrogrammos adag által kiváltott immunválasz volt összehasonlítható a 18-25 éveseknél 100 mikrogrammos adaggal kiváltott immunválasszal.

A Comirnaty alapoltási sémája 3 adag 3 µg-os adagból fog állni; az első és második adag között 3 hét, a második és harmadik adag között legalább 8 hét intervallummal adva. A Spikevax sémája 2 adag 25 µg-os dózisból áll 4 hét különbséggel alkalmazva.

A vakcinák mellékhatásai a kisgyermekeknél hasonlóak voltak az idősebb korcsoportokéhoz. A Comirnaty esetén az ingerlékenység, álmosság, étvágytalanság, kiütések és a beadás helyének az érzékenysége; a Spikevax esetén az ingerlékenység, sírás, étvágytalanság és álmosság voltak a leggyakrabban előforduló mellékhatások.

A CHMP ezzel egy időben jelentette be, hogy befejezte a Moderna másik beadványának az értékelését is, és jóváhagyásra javasolja a Moderna kétkomponensű COVID-19 elleni vakcináját, amely az eredeti vuhani törzset és az omikron BA.4/5 variánsokat tartalmazza, melyet az Európai Bizottság október 21-én engedélyezett- A vakcina az alapoltásaikat megkapott, 12 évesnél idősebbek emlékeztető oltására használható. (4, 5, 6)

A Moderna COVID-19 bivalens (mRNA-1273.222) már a kétkomponensű vakcinák új generációja, amely 25 µg mRNA-1273 (Spikevax) and 25 µg omikron BA.4/5 variánst tartalmaz. A Moderna mRNA-1273.222 jóváhagyási kérelme preklinikai eredményeken és a Spikevax bivalens vuhan/omikron BA.1 (mRNA-1273.214) vakcina fázis 2/3 klinikai vizsgálatának eredményein alapult, amely a közelmúltban kapott EMA engedélyt. Az mRNA-1273.222 vakcina fázis 2/3 klinikai vizsgálata is elkezdődött, minden alany bevonása megtörtént és az első adatok megjelenése még az év vége előtt várható.

A Moderna https://investors.modernatx.com/news/news-details/2022/90-Day-Analysis-Shows-Modernas-Omicron-BA.1-Targeting-Bivalent-Vaccine-mRNA-1273.214-Demonstrates-Superior-Antibody-Response-as-Fourth-Booster-Compared-to-Spikevax-Prototype-Booster/default.aspx" target="_blank">közleményt adott ki a COVID-19 elleni bivalens vuhan/omikron BA.1 (mRNA-1273.214) vakcina fázis 2/3 vizsgálatának új eredményeiről. A korábban már alapimmunizációban és egy emlékeztető oltásban részesült egyéneknél a negyedik oltásként alkalmazott mRNA-1273.214 vakcina 50 µg-os adagja által kiváltott neutralizáló ellenanyag válasz omikron BA.1 ellen a beadást követő 90. napon is szuperior volt az eredeti mRNA-1273 vakcina 50 µg-os adagja által kiváltott titerhez képest, független attól, hogy az alanyok korábban átesetek-e már az infekción vagy sem. Ez az omikron BA.1 elleni szuperior teljesítmény tartós volt, és az eddig vizsgált 3 hónap során az ellenanyagtiterek magasabbak voltak. (7)

Az mRNA-1273.214 alkalmazása során megfigyelt mellékhatások hasonlóak, vagy enyhébbek voltak az eredeti vakcina második vagy harmadik dózisának beadásakor leírtaknál. Új biztonságossági aggály a 3 hónapos utánkövetés során nem merült fel. (7)

A vizsgálat eredényeit a Moderna az ID Week konferencián mutatta be 2022. október 20-án; valamint beadja publikálásra lektorált tudományos folyóiratban és megosztja az engedélyezési hatóságokkal. (7)

Ezen túl az mRNA-1273.214 az omikron BA.4/BA.5 ellen is szignifikánsan magasabb ellenanyagtitert váltott ki az eredeti mRNA-1273-hoz képest 28 nappal a beadása után. Erős válaszokat figyeltek meg az omikron BA.2.75 ellen is 28 nappal a beadás után, ami arra utal, hogy a kétkomponensű vakcinák az omikron variánsok ellen széles kereszt-neutralizációs válasz kiváltására képesek. (7)

A közelmúltban megjelent egy https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.09.22.509040v1" target="_blank">lektorálás előtt álló cikk, amely a bivalens emlékeztető oltások által nyújtott antigén specifikus B-sejt válasz mechanizmusát próbálta feltérképezni. A SARS-CoV-2 elleni emlékeztető vakcina az emberekben robusztus B-sejt választ váltott ki a germinális központban és egy antigenitását tekintve erősen eltérő tüskeproteinnel történő immunizáció képes volt az alapoltási sor által indukált antigén imprintinget is felülírni, és az immunizálásra használt antigén új epitópjai elleni naiv B-sejteket bevonni az immunválaszba. (8)

Az emlékeztető oltás után képződött plazmablasztokat felépítő B-sejt klónok szignifikáns mértékben mutálódtak az alapoltási sort követően képződött klónokhoz képest. A szerzők szerint ez az alapoltási sor által kiváltott robusztus érési folyamat bizonyítéka. (8)

A vizsgálatban mért eredeti SARS-CoV-2 S proteinre specifikus IgG szekretáló BMPC-k (csontvelő eredetű plazmasejtek) előfordulási gyakorisága többször olyan magas volt, mint egy enyhe SARS-CoV-2 fertőzés után 7 hónappal vagy az alapoltási sor után fél évvel. Ez a magasabb frekvencia valószínűleg az alapoltási sor után fennmaradó germinális központ válasz és az emlékeztető oltás által kiváltott új germinális center reakció eredménye. Ez megmutatja az ismételt antigén expozíció jelentős mértékű hozzájárulásást az antigén-specifikus PMPC fekvenciájához. (8)

Érdekes módon az eredeti törzset nem tartalmazó, beta és delta bivalens emlékeztető adag után a cirkuláló memória B-sejtek jelentős része az eredeti SARS-CoV-2 tüskefehérjéjét volt képes felismerni. Erre az lehet a magyarázat, hogy ezeknek a variánsoknak a tüskefehérjéi antigenitásuk tekintetében nem térnek el jelentősen. Míg a monovalens omikron elleni booster adag képes volt de novo B-sejt választ kiváltani a B.1.1.529 tüskeprotein új epitópjai ellen. (8)

WHO (9)
2022. október 18-án a WHO ülést tartott a COVID-19 témakörében.

A WHO főigazgatója egyetért a bizottság tanácsával a folyamatban lévő COVID-19 világjárvánnyal kapcsolatban, és megállapítja, hogy az továbbra is nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet jelent.

A WHO aggasztónak találja:

A vírus további pályájával és a jövőbeli variánsok genetikai és antigén jellemzőivel és a klinikai hatásukkal kapcsolatos bizonytalanságokat.
A növekvő kihívásokat az egészségügyi rendszerekre nehezedő COVID-19-terhek számszerűsítése terén, pl. trombotikus és endokrin szövődmények és a post COVID-19 állapot mértékével és terhével kapcsolatba.
A SARS-CoV-2 laboratóriumi és epidemiológiai felügyeletének a visszaesését.

A WHO 9 ideiglenes javaslatot adott ki. Javasolják:

1. Megerősíteni a SARS-CoV-2 surveillance-et emberekben, és erőforrásokat fenntartani az új variánsok és a COVID-19 epidemiológiája jelentős változásának detektálására és értékelésére; valamint a COVID-19 terhének és az egészségügyre és közegészségügyre gyakorolt hatásának jobb megértésére.
2. Megerősíteni a SARS-CoV-2 vírus előfordulásának és változásának a megfigyelését állatoknál.
3. Elérni a https://www.who.int/publications/m/item/global-covid-19-vaccination-strategy-in-a-changing-world--july-2022-update" target="_blank">WHO Global COVID-19 vakcina stratégiájában és a https://www.who.int/publications/i/item/WHO-2019-nCoV-Vaccines-SAGE-Prioritization-2022.1" target="_blank">WHO SAGE Prioritization Roadmap-ban megfogalmazott COVID-19 elleni átoltottságot: mindkettő a magas kockázatú csoportok teljes védettségének kialakítását javasolja.
4. Biztosítani a megfelelő terápiákat és a megfelelő időben elvégezni a SARS-CoV-2 tesztet.
5. Fenntartani a COVID-19 pandémiás készültséget nemzeti szinten.
6. Foglalkozni az infodémiával, a kockázatkommunikációval és a közösségi szerepvállalással kapcsolatos kihívásokkal, valamint a tudományos közösségek, a politikai vezetők és a nagyközönség eltérő kockázatfelfogásával.
7. Fenntartani a megfelelő hatékony, egyéni szintű védőintézkedések alkalmazását a fertőzés terjedésének csökkentése érdekében.
8. Fenntartani az alapvető egészségügyi, szociális és oktatási szolgáltatásokat.
9. Folytatni a fennmaradó nemzetközi utazással kapcsolatos intézkedések korrigálását.

1) https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/covid-19-latest-updates" target="_blank" data-saferedirecturl="https://www.google.com/url?q=https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/covid-19-latest-updatesandsource=gmailandust=1667568114834000andusg=AOvVaw1Gx5DGqbclkF0TeHH6Q6z8" style="color: rgb(17, 85, 204);">https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/covid-19-latest-updates (letöltve: 2022. október 20)

2) https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/vaccines-covid-19/covid-19-vaccines-authorised#covid-19-vaccines:-strains,-use-and-age-ranges-(new)-section" target="_blank" data-saferedirecturl="https://www.google.com/url?q=https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/vaccines-covid-19/covid-19-vaccines-authorised%23covid-19-vaccines:-strains,-use-and-age-ranges-(new)-sectionandsource=gmailandust=1667568114834000andusg=AOvVaw0Ca8NX3BfXndU_R1hBSITu" style="color: rgb(17, 85, 204);">https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/vaccines-covid-19/covid-19-vaccines-authorised#covid-19-vaccines:-strains,-use-and-age-ranges-(new)-section (letöltve: 2022. október 28.)

3) https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-recommends-approval-comirnaty-spikevax-covid-19-vaccines-children-6-months-age" target="_blank" data-saferedirecturl="https://www.google.com/url?q=https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-recommends-approval-comirnaty-spikevax-covid-19-vaccines-children-6-months-ageandsource=gmailandust=1667568114834000andusg=AOvVaw09PvdrX-VDODYyVzfZrjPq" style="color: rgb(17, 85, 204);">https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-recommends-approval-comirnaty-spikevax-covid-19-vaccines-children-6-months-age (letöltve: 2022. október 20)

4) https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-recommends-approval-second-adapted-spikevax-vaccine" target="_blank" data-saferedirecturl="https://www.google.com/url?q=https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-recommends-approval-second-adapted-spikevax-vaccineandsource=gmailandust=1667568114834000andusg=AOvVaw2HOMkND5q7-gF7JKqm2xuX" style="color: rgb(17, 85, 204);">https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-recommends-approval-second-adapted-spikevax-vaccine (letöltve: 2022. október 20)

5) https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/covid-19-latest-updates" target="_blank" data-saferedirecturl="https://www.google.com/url?q=https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/covid-19-latest-updatesandsource=gmailandust=1667568114834000andusg=AOvVaw1Gx5DGqbclkF0TeHH6Q6z8" style="color: rgb(17, 85, 204);">https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/covid-19-latest-updates (letöltve: 2022. október 28.)

6) https://s29.q4cdn.com/435878511/files/doc_news/EMA-Committee-For-Medicinal-Products-For-Human-Use-Adopts-Positive-Opinion-Recommending-Authorization-Of-Modernas-Omicron-BA.4-BA.5-T-39Z5B.pdf" target="_blank" data-saferedirecturl="https://www.google.com/url?q=https://s29.q4cdn.com/435878511/files/doc_news/EMA-Committee-For-Medicinal-Products-For-Human-Use-Adopts-Positive-Opinion-Recommending-Authorization-Of-Modernas-Omicron-BA.4-BA.5-T-39Z5B.pdfandsource=gmailandust=1667568114834000andusg=AOvVaw3Znt1yz0RRleY1-y5xgV1f" style="color: rgb(17, 85, 204);">https://s29.q4cdn.com/435878511/files/doc_news/EMA-Committee-For-Medicinal-Products-For-Human-Use-Adopts-Positive-Opinion-Recommending-Authorization-Of-Modernas-Omicron-BA.4-BA.5-T-39Z5B.pdf (letöltve: 2022. október 20)

7) https://investors.modernatx.com/news/news-details/2022/90-Day-Analysis-Shows-Modernas-Omicron-BA.1-Targeting-Bivalent-Vaccine-mRNA-1273.214-Demonstrates-Superior-Antibody-Response-as-Fourth-Booster-Compared-to-Spikevax-Prototype-Booster/default.aspx" target="_blank" data-saferedirecturl="https://www.google.com/url?q=https://investors.modernatx.com/news/news-details/2022/90-Day-Analysis-Shows-Modernas-Omicron-BA.1-Targeting-Bivalent-Vaccine-mRNA-1273.214-Demonstrates-Superior-Antibody-Response-as-Fourth-Booster-Compared-to-Spikevax-Prototype-Booster/default.aspxandsource=gmailandust=1667568114834000andusg=AOvVaw2Z6x0vZoULR36QGPAfu420" style="color: rgb(17, 85, 204);">https://investors.modernatx.com/news/news-details/2022/90-Day-Analysis-Shows-Modernas-Omicron-BA.1-Targeting-Bivalent-Vaccine-mRNA-1273.214-Demonstrates-Superior-Antibody-Response-as-Fourth-Booster-Compared-to-Spikevax-Prototype-Booster/default.aspx

8) bioRxiv: https://clicktime.symantec.com/15uBxBLkGFpaDETAPvLQw?h=4899uCK_lEzXRT7OKWz0yJIzP-Z09XT_r_lfpecMj-k=andu=https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.09.22.509040v1" target="_blank" data-saferedirecturl="https://www.google.com/url?q=https://clicktime.symantec.com/15uBxBLkGFpaDETAPvLQw?h%3D4899uCK_lEzXRT7OKWz0yJIzP-Z09XT_r_lfpecMj-k%3D%26u%3Dhttps://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.09.22.509040v1andsource=gmailandust=1667568114834000andusg=AOvVaw3PX39_PKi0ULAHI9KuMwxi" style="color: rgb(17, 85, 204);">SARS-CoV-2 Omicron boosting induces de novo B cell response in humans 22 September 2022:

9) https://www.who.int/news/item/18-10-2022-statement-on-the-thirteenth-meeting-of-the-international-health-regulations-(2005)-emergency-committee-regarding-the-coronavirus-disease-(covid-19)-pandemic" target="_blank" data-saferedirecturl="https://www.google.com/url?q=https://www.who.int/news/item/18-10-2022-statement-on-the-thirteenth-meeting-of-the-international-health-regulations-(2005)-emergency-committee-regarding-the-coronavirus-disease-(covid-19)-pandemicandsource=gmailandust=1667568114834000andusg=AOvVaw231nS37-0lfjCMTTot18as" style="color: rgb(17, 85, 204);">https://www.who.int/news/item/18-10-2022-statement-on-the-thirteenth-meeting-of-the-international-health-regulations-(2005)-emergency-committee-regarding-the-coronavirus-disease-(covid-19)-pandemi

Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció