NNGYK védőoltásokkal kapcsolatos tájékoztatása

Hí­rek 2024.01.08.
A HGYE vezetősége két védőoltás alkalmazásával kapcsolatban kért tájékoztatást a NNGYK-tól, annak érdekében, hogy a szülőknek megfelelő felvilágosítást adhassunk, és magunk is megfelelőképpen járjunk el. Alább olvashatók a kérdések és Dr. Galgóczi Ágnes, a NNGYK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály osztályvezetőjének válasza.

1. Vaxneuvance (15 valens Pneumococcus Vakcina)
2. Spikevax XBB 1.5 (Moderna) COVID-19 elleni oltóanyag
3. Megjelent a 18/1998. NM rendelet módosítása a varicella elleni oltási rend változással

1. Vaxneuvance (15 valens Pneumococcus Vakcina)
Alkalmazási útmutató szerint 37. gesztációs hét előtt születettek számára a 2 +1 -es séma helyett 3+ 1 oltás adandó. Ennek megfelelően tervezzük-e az oltási rendet? Abban az esetben is ez ajánlott, amikor felmerül a terminus számítás probléma érett újszülött esetén? 

NNGYK-válasz: A Vaxneuvance vonatkozásában nem tartjuk indokoltnak a változtatást, minden csecsemő a 2+1-es séma szerint kapja az oltási sorozatot.

2. Spikevax XBB 1.5 (Moderna) COVID-19 elleni oltóanyag
Az alkalmazási előirata szerint 6 hónapos kortól adható, az EESZT szülőknek szóló felülete szerint 6 éves kortól, míg a Pfizer vakcina 5 éves kortól.  Melyik vakcina elérhető, melyiket ajánlhatjuk a szülőknek, és milyen életkortól?

NNGYK-válasz: A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közbeszerzési eljárása során 6 hónapos kortól alkalmazható vakcinára írt ki pályázatot. A féladagos dózis kivételét illetően megkérdeztük a gyártót, ennek alapján fokozottan kell figyelni a túldozírozás elkerülésére, tekintettel az egyadagos ampullák esetleges túltöltöttségére. A Moderna Spikevax Xbb 1.5 vakcinája 50 mg/0,5ml ampullás kiszerelésű és az ampulla mellé adott 1 ml-es megfelelő beosztással rendelkező fecskendő lehetővé teszi túldozírozás nélkül a 0,25 ml pontos kimérését. Az EESZT felület módosításra került, A Pfizer gyermek oltóanyagának utolsó szarzsai 2023. dec. 31-én lejártak.

3. Megjelent a 18/1998. NM rendelet módosítása a varicella elleni oltási rend változással
A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet [a továbbiakban: 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet] 5. § (2) bekezdés e) pontja helyébe
a következő rendelkezés lép:
[Az (1) bekezdés szerinti kötelező védőoltásokat – az (1) bekezdés j) pontja szerinti védőoltás kivételével – a 0–6 éves korúak körében folyamatos oltási rendszerben kell végrehajtani. A]

„e) pneumococcus elleni oltás harmadik részlete és a bárányhimlő elleni oltás első részlete betöltött 12 hónapos korban,”
(2) A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 5. § (2) bekezdés g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Az (1) bekezdés szerinti kötelező védőoltásokat – az (1) bekezdés j) pontja szerinti védőoltás kivételével – a 0–6 éves korúak körében folyamatos oltási rendszerben kell végrehajtani. A]

„g) morbilli-mumpsz-rubeola elleni trivalens oltóanyaggal végzett oltás és a bárányhimlő elleni oltás második részlete betöltött 15 hónapos korban,”

(3) A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(4) A 2018. augusztus 1-e előtt születettek esetén nem áll fenn bárányhimlő elleni oltásra vonatkozó oltási kötelezettség. A (2) bekezdés h) pontjában foglalt bárányhimlő elleni oltásokat a 2018. augusztus 1. és

2022. december 31. között születettekre vonatkozóan kell alkalmazni.”
A VML-t a lehető legrövidebb időn belül kiadjuk és hivatalos körlevél is ki fog menni a területi népegészségügyi hatóságok részére, akik küldik majd a tájékoztatót az oltóorvosok részére.
Addig is erre kell készülni 2024. januárban 2 kohorsz oltása lesz esedékes.

4. Pentaxim oltóanyag
A területen található Pentaxim oltóanyagokat maradéktalanul fel kell használni. Az oltásokat úgy kell szervezni, hogy még a készleten lévő Pentaxim oltóanyagot fel kell használni az alapimmunizáláshoz, illetve a 18 hónapos korban esedékes emlékeztető oltáshoz. 

A 3. ponthoz csatoltan találhatók a 18/1998-as jogszabály módosítással érintett pontjai. Kékkel jelölve a már hatályosak, pirossal ami majd később lép hatályba.


https://www.hgye.hu/index.php?id=3&cid=746
IdCímLetöltés
1A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet módosításáról
1Védőoltások ideje
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció