Elment Oláh Éva Professzor Asszony

Hí­rek 2019.04.08.
Elment Oláh Éva Professzor Asszony

Megrendülten hallgatunk a hír hallatán. Gyermekorvos volt, egyetemi tanár, klinikaigazgató, genetikus, hemato-onkológus, és ha lehet ilyet mondani, mindezek etalonja. Nemzetközi hírű szaktekintély, elismert tudós, és mindezek ellenére olyan ember, aki betegei, kollégái elismerését mindig a rá jellemző végtelen szerénységgel fogadta.


Oláh professzor asszony - felismerve a genetika fejlődésének óriási hatását a gyermekgyógyászat fejlődésére - tudományos munkásságát elsősorban a genetikai kutatásokra összpontosította. Igazi örömet a beteg gyermekek gyógyítása okozott számára. Kutatói tevékenysége is ezt a célt szolgálta. A beteg gyermekek problémáinak megoldása jelentett valódi kihívást számára. Gyermekgyógyász vezetőként is a betegágy mellett érezte igazán jól magát. Tanítványait szeretettel oktatta, irányította, élményt jelentett számára fiatal kollégáival, hallgatóival végzett közös munka. A gyermekgyógyászat nemzetközi szervezeteiben hosszú éveken át képviselte a magyar gyermekgyógyászatot. A szerkesztésében megjelent két kötetes Gyermekgyógyászati kézikönyv sajátos szemléletével, didaktikus szerkezetével egyaránt nagy támaszt jelent mind a kórházi mind a területi gyermekorvosok munkájában.
Méltatlannak érezzük magunkat arra, hogy emberi nagyságát, szerteágazó életművét, bámulatos szervezőkészségét, legendás munkabírását, kvalitásait mi foglaljuk össze. Munkásságának elismerését kitüntetéseinek hosszú sora bizonyítja. Amit abból a nagy ívű teljesítményből, amit a hazai gyermekgyógyászat fejlesztésében végzett, itt csak annyit emelünk ki, hogy Ő szervezte 1995-ben Debrecenben azt az MGYT-Nagygyűlést, ami gyújtózsinórja lett a HGYE életre hívásának. Ő tartotta Egyesületünk alakuló értekezletének sokszor idézett nyitóbeszédét. Nagyra értékeltük jubileumi rendezvényeinken elmondott, számunkra utat mutató, értékes gondolatait is. Következesen hangoztatta, hogy közös cél a kor követelményeihez adaptált korszerű gyermekorvosi alapellátás megteremtése. Mindig jött, ha hívtuk, írt, ha kértük, fogadott bennünket, ha szükségünk volt tanácsaira.
Tavaly még ott volt, még felszólalt a Kávészüneten, ősszel még emlékezetes előadást tartott az MGYT konferenciáján. Soha nem érezte rangján alulinak, hogy a területi ellátást végző gyermekorvosokkal őszinte, tartalmas beszélgetést folytasson. Eseményszámba ment minden alkalom, amikor kedves személyisége és férje, Ács Géza traumatológus professzor – ahogy Ő nevezte: a sofőröm – társaságában lehettünk.
Most döbbent csendben állunk. Elment egy gyermekorvos, egy iskolateremtő tanár, egy példakép, egy nagy Ember.

Az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok nevében

a HGYE vezetősége

Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Gyermek-gasztroenterológia az alapellátásban - Miskolc
2019. november 9.

Gyermek-gasztroenterológia az alapellátásban - Miskolc
MVHR Egyesülés, Miskolc Baross Gábor utca 17.XXV. Őszi konferencia
2019. november 22-23.

HGYE - XXV. Őszi Konferencia

Danubius Hotel Hélia
1133 Budapest, Kárpát u. 62-64.

Kiemelt partnereink
Házi Gyermekorvosi Szekció
Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek GyermekLét – A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tájékoztató elektronikus kiadványa.
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network