Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér

Szponzorált tartalom 2020.04.06.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) megteremtette az egészségügyi ellátók egymás közötti kommunikációjának alapjait. Ma a rendszert több mint 26 ezer orvos és 13 ezer gyógyszertári dolgozó használja.

 

A betegbiztonság és a személyre szabott minőségi ellátások érdekében 2017 második felétől az ellátórendszer legfontosabb szereplői: a háziorvosok, a közfinanszírozott kórházak és szakrendelők valamint a gyógyszertárak kerültek csatlakoztatásra a nemzeti e-egeszségügyi rendszerhez. 2018. november 1-től fokozatosan kapcsolódik be minden nem közfinanszírozott szolgáltatást nyújtó orvosi,- és fogorvosi szolgáltatási típuskóddal és működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató is. Nekik legkésőbb 2020. június 1-től meg kell kezdeniük az EESZT-be történő adatszolgáltatást.

A magánegészségügyi szolgáltatók bevonásával megtörténik az ország teljes lefedettsége és az EESZT-t használó egészségügyi szolgáltatók száma 25 ezerre nő.


Miért hasznos a csatlakozás?

A magánszolgáltatók csatlakozásával és adatszolgáltatásával az ellátottakról szóló információk köre teljesebbé válik, a kezelőorvos sokkal részletesebb és pontosabb információhoz juthat a páciens egyéb betegségeiről, gyógyszerérzékenységeiről, korábbi ellátásairól. Egy egységes, a beteg minden egészségügyi szempontból fontos adatát tartalmazó rendszer felgyorsíthatja az ellátást, a gyógyítási folyamatot, egyszerűsítheti a gyógyszerek felírását és az utókezeléseket, kiiktathatja a hiányos kórtörténeteket.


Hogyan használja az orvos az EESZT-t?

Az EESZT-hez csatlakozott egészségügyi szolgáltatók a saját informatikai rendszerükön keresztül továbbítják az ellátási események adatait és a kapcsolódó ellátási dokumentumokat az egészségügyi felhőbe, az ellátás során felírásra kerülő vényeket pedig ezen keresztül rendelik meg. A kezelőorvos a recept felíráson túl lekérdezheti a gyógykezelési, gyógyszerelési és vizsgálati adatokat, így láthatja azt is, ha a beteg nem váltotta ki a számára felírt gyógyszereket. Ugyanígy elektronikusan hozzáférhet a páciens korábban, más intézményben elvégzett vizsgálatainak eredményeihez, valamint ha a betegét további vizsgálatokra küldte nyomon követheti azok megállapításait. Az EESZT minden olyan orvos számára biztosítja az adatok biztonságos elérését, aki a beteg kezelőorvosa, és akire vonatkozóan a beteg nem korlátozta a tárolt adatokhoz történő hozzáférési jogosultságát.


Egységessé válnak az orvosi vényíró szoftverek?

Az EESZT fejlesztésénél fontos cél volt, hogy az egészségügyi dolgozóknak ne kelljen új rendszert megtanulniuk. A felhasználóként belépő orvosok, egészségügyi szakdolgozók és gyógyszerészek továbbra is a saját, megszokott informatikai rendszerükön keresztül érhetik el az EESZT nyújtotta szolgáltatásokat. Mindezzel elősegítve a hatékony és azonnali információcserét a köz- és magánellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók között, valamint lehetőséget teremtve arra, hogy a kezelőorvos megismerhesse a beteg kórelőzményeit és biztosítsa a rendszer átláthatóságát, növelve ezzel a betegbiztonságot.

----------------------------

Mit kell tudni az eReceptről?

Az eRecept a papír vény digitális változata. Az EESZT és az eRecept használatának egyik legfontosabb előnye a gyógyszerezés biztonságosabbá tétele. A rendszernek köszönhetően a különböző kezelőorvosok által felírt készítmények kölcsönhatásai vagy az esetleges túladagolások gyorsan kiszűrhetők, megelőzhetők. A beépített többszörös ellenőrzési mechanizmusokkal pedig csökken a tévedés lehetősége és visszakövethetővé válik a folyamat. Az orvosok, a gyógyszerfelíráshoz kötelező orvos-beteg találkozás során a 14 év alatti gyermekek esetében automatikusan kötelesek átadni a felírási igazolást. Amennyiben nem 14 év alatti gyermekről van szó, csak a beteg kérésére adják át ezt a dokumentumot. Más személy elektronikus receptjei jelenleg a felírási igazolás bemutatásával válthatók ki, amely a papír vényekhez hasonlóan lehetővé teszi a készítményekhez való hozzájutást. (x)

IdCímLetöltés
1PDF fájl 1
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció