Vad polio törzset izoláltak Izraelben

Figyelmébe 2017.06.18.

A WHO tájékoztatása szerint az elmúlt hónapokban Izrael egyes déli területein 24 különböző helyen vett szennyvíz mintából összesen 67 esetben vad polio vírus törzset izoláltak, majd az elindított széklet mintavételek során 27 egészséges, korábban megfelelően immunizált (IPV) 10 év alatti gyermek székletében is megtalálták ugyanezt a törzset. Klinikai tünetekkel járó megbetegedésről mindeddig egyetlen esetben sem számoltak be.


A mucosalis immunitás erősítése és az entero-fecalis transmisssio mérséklése érdekében először az érintett területen, majd Izrael teljes területén OPV vakcinával újraoltanak minden 2 hónap és 9 év közötti, korábban már IPV-vel immunizált gyermeket. Az IPV ugyanis megvéd a fertőzéstől, de nem szünteti meg a vírus ürítését és terjedését, az OPV viszont igen.

Izraelben masszív survillance rendszer működik, és a polio ellenes átoltottság 95%. Ugyanakkor a WHO közleményében a vírus nemzetközi elterjedésének veszélyét a „mérsékelten magas” kockázatúnak („moderate to high”) minősíti.

Azokban az országokban, így nálunk is, ahol az általános átoltottság magas, jelenleg nincsen semmilyen járványügyi teendő. Az OEK Járványügyi Osztálya szerint az érintett területre utazni szándékozók mindenképpen legyenek megfelelően beoltva, esetleg egyedi esetben az esedékes IPV oltás idejét előbbre lehet hozni. Az Izraelből hazaérkezők esetében jelenleg nincs szükség sem széklet sem egyéb szerológiai vizsgálatra. A következő, a jövő héten megjelenő Epinfo-ban várhatóan részletesebb tájékoztató olvasható.

ECDC ajánlás: http://www.ecdc.europa.eu/en/press/news/Lists/News/ECDC_DispForm.aspx?List=32e43ee8-e230-4424-a783-85742124029aandID=969andRootFolder=%2Fen%2Fpress%2Fnews%2FLists%2FNews

Polio Eradication Initiative:
http://www.polioeradication.org/Dataandmonitoring/Poliothisweek.aspx

State of Israel – Ministry of Health:
http://www.health.gov.il/English/Topics/Vaccination/two_drops/Pages/Vaccination.aspx

Scientific American:
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=does-israels-new-polio

A HGYE Szakmai Bizottságának nevében
Dr. Kovács Ákos

Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Vakcina Akadémia - Debrecen
2019. szeptember 6.

Aquaticum Debrecen Termál and Wellness Hotel****
4032 Debrecen, Nagyerdei park 1Gyermek-gasztroenterológia az alapellátásban - Miskolc
2019. november 9.

Gyermek-gasztroenterológia az alapellátásban - Miskolc
MVHR Egyesülés, Miskolc Baross Gábor utca 17.XXV. Őszi konferencia - 2019.
2019. november 22-23.

HGYE - XXV. Őszi Konferencia

Danubius Hotel Hélia
1133 Budapest, Kárpát u. 62-64.

Kiemelt partnereink
Házi Gyermekorvosi Szekció
Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek GyermekLét – A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tájékoztató elektronikus kiadványa.
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network