Elhunyt Schuler Dezső professzor

Hí­rek 2020.10.01.
Elhunyt Schuler Dezső professzor
Életének 93. évében 2020. szeptember 9-én elhunyt Schuler Dezső professzor. Gyermekorvosok generációi tanulták Tőle a gyermekgyógyászatot.

1927. november 15-én született Budapesten. 1945-ben érettségizett a Budapesti Piarista Gimnáziumban. Egyetemi tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetemen és a Semmelweis Egyetemen végezte, 1951-ben szerezte meg orvosi diplomáját. Kórboncnokként került kapcsolatba a Tűzoltó utcai Gyermekklinikával, gyermekgyógyászati pályafutása 1954-ben kezdődött az 1967-ig Petényi Géza, majd őt követően Kerpel-Fronius Ödön akadémikusok vezetése alatt álló intézményben. Szakterületei a kórbonctan és a kórszövettan, a gyermekgyógyászat, a neonatológia, a hematológia és a humángenetika voltak. 

Egyetemi tanári kinevezését 1975-ben kapta. 1976 és 1994 között a budapesti II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatójaként tevékenykedett. 1976 és 1997 között az Országos Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója, az 1980-as években a Nemzetközi Gyermekonkológiai Társaság (SIOP) elnöke volt.

A magyar gyermekegészségügy korszakos eredményeként Dr. Schuler Dezső 1971-ben megalapította, és sokáig vezette a Gyermekonkológiai Hálózatot. Daganatos betegségben szenvedő gyermekeket gyógyító központok alakultak Szombathelyen, Pécsett, Szegeden, Debrecenben, Miskolcon és Budapesten. Elérte, hogy az egész ország valamennyi gyermekonkológiai betegét egységes, a legmodernebb nemzetközi protokollok alapján kezeljék. 1973-ban létrehozta az Országos Gyermektumor Regisztert, ezzel az adatbázissal a nemzetközi hálózatok munkájához csatlakozhatott a hazai gyermekonkológiai ellátás. Időt és energiát nem sajnálva elérte, hogy a legmodernebb gyógyszerek álljanak rendelkezésre. Az évente két alkalommal megrendezett több napos gyermekonkológiai találkozók komoly minőségellenőrzésre adtak lehetőséget.

Bevezette az akkoriban nálunk még újdonságnak számító „ülő viziteket”, amikor a kórtermi vizitek mellett gyógyszerésztől a gyógytornászon és a pszichológuson át az összes osztályon dolgozó orvos és nővér együtt beszélte meg az egyes betegek további kezelésének módját. Hangsúlyt fektetett arra, hogy a szülőket gyermekük kezelőorvosa rendszeresen és részletesen tájékoztassa, és választ adjon felmerülő kérdéseikre. Létrehozta a vidéki szülők elszállásolására szolgáló McDonald házat, és a Bakonyban megszervezte az onkológiai betegek nyári táboroztatását, ami a később elhíresült Bátor-táborok megszületését jelentette. Polcz Alaine-nel együtt úttörője volt annak, hogy a szülők minél több időt lehessenek gyermekük kórházi ágya mellett. 

Kiemelkedő szervezőkészségén túl, mindig jó érzékkel ismerte fel, hogy melyek az aktuálisan bevezetendő új eljárások, pl. a genetikai vizsgálatok, csontvelő átültetés stb. Iskolát teremtett, több vezető gyerekgyógyász került ki az általa vezetett klinikáról. A
nevéhez fűződő Gyermekonkológiai Hálózat napjainkban is világszínvonalon működik.

Számos nemzetközi tisztségében is gyarapította a magyar gyermekgyógyászat rangját, hírnevét: International Society of Paediatric Oncology (1985 elnök); European Society of Social Paediatics (1985 elnök); Europ. Branch of SIOP (1986-1987 elnök); International Pediatric Association (member of the standing Committee (1993-1995); Fellow of the Royal College of Physicians (London, UK); Fellow of the Royal College of Paediatrics and Child Health; Fellow of Internat. College of Pediatrics. Tiszteletbeli tagja a Német- és az Osztrák Gyermekorvos Társaságnak, a Cseh Onkológiai Társaságnak, a kubai Hematológus és Gyermekorvos Társaságnak, a Magyar Onkológusok Társaságának, a New York Academy of Science-nak (1996), tagja a San Fransisco-i Children’s Cancer Research Institute tanácsadó testületének (1993).

Onkológiai betegségben szenvedő gyermekekért folytatott küzdelmét így jellemezte:…harcolni kell, mert csata nélkül nincs siker!

Tudományos és szakmai munkásságát egyebek közt Bókay János-emlékéremmel (1979), Batthyány- Strattmann László-díjjal (1994), Fényes Elek-emlékéremmel (1998), Sanofi-életműdíjjal (2004), Eötvös József-koszorú (2005) és Széchenyi-díjjal (2008) ismerték el.

Schuler Dezső professzor halálával a magyar gyermekgyógyászat meghatározó személyisége
távozott közülünk.

Tisztelettel őrizzük emlékét!

Házi Gyermekorvosok Egyesülete
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció