Asztmával kapcsolatos tudnivalók a jogszabályi változások tükrében

Jogszabályok, rendeletek 2017.06.18.

– Magyar Közlöny 3/2013.(I.7.) EMMI rendelet az FCSP-ről. A támogatás megadásának kritériumaként a súlyos asztma szerepel, de a fogalmat a rendelet nem definiálja!
– Gyermek-tüdőgyógyász állásfoglalás (Az EMMI Egészségügyi Államtitkársággal történt egyeztetést követően készült, 2013. április 26-án) a jelenlegi nemzetközi és hazai ajánlások figyelembevételével:


1. Súlyos asztma-6 éves életkor felett

– kombinációs kezelés mellett nem kontrollált állapot a vizsgálatot megelőző négy hétben. (kontrollált állapot: nappali tünet legfeljebb 2x hetente, fizikai aktivitás nem korlátozott, nincsenek éjszakai tünetek, rohamoldóra hetente 2, vagy kevesebb alkalommal van szükség, légzésfunkció normális)
– a vizsgálatot megelőző évben legalább 2 alkalommal intézeti elhelyezést és szisztémás szteroidot igénylő fellángolás.

2 Súlyos asztma: 6 éves életkor alatt

– kombinációs kezelés (ICS+LABA vagy LTRA) mellett havonta legalább 2 alkalommal soron kívüli ellátást igénylő obstr. tünet. ( gyermekét a szülő nem tudja közösségbe adni)

A pontos házi gyermekorvosi dokumentáció nélkülözhetetlen!

IdCímLetöltés
1PDF fájl 1
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Gyermek-gasztroenterológia az alapellátásban - Miskolc
2019. november 9.

Gyermek-gasztroenterológia az alapellátásban - Miskolc
MVHR Egyesülés, Miskolc Baross Gábor utca 17.XXV. Őszi konferencia
2019. november 22-23.

HGYE - XXV. Őszi Konferencia

Danubius Hotel Hélia
1133 Budapest, Kárpát u. 62-64.

Kiemelt partnereink
Házi Gyermekorvosi Szekció
Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek GyermekLét – A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tájékoztató elektronikus kiadványa.
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network