HGYE tájékoztatója az ügyeleti rendszer átalakulásáról - I. rész

Hí­rek 2021.08.15.
Az elmúlt időszak számos változást hozott az alapellátásban dolgozók életébe. A reformok következő pontja az alapellátási ügyelet átszervezése, amely régóta megérett a strukturális és financiális átalakításra. Tekintettel arra, hogy az ügyeleti rendszer módosulása a házi gyermekorvosokat is nagyban érinti, a HGYE hírlevél sorozatban nyújt tájékoztatást a témával kapcsolatosban.

2021. július 1-jén elindult az új sürgősségi ügyeleti modellprogram Hajdú-Bihar megyében. Ennek lényege, hogy mind a felnőtt, mind a gyermek alapellátási ügyelet szervezése és működtetése a helyi önkormányzatok helyett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) hatáskörébe került a megyében.

Az egészségügy teljes átalakításának egyik legfontosabb pillére az alapellátás átszervezése, ennek pedig lényeges pontja az alapellátási ügyelet tervezett reformja. A párhuzamosan futó rendszerek (háziorvosi ügyelet, mentés, sürgősségi ellátás) fenntartása helyett egy egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakítását tervezik, amelyet jövőre a tervek szerint az egész ország területén bevezetnek.

Az elképzelés lényege, hogy az ügyeleti ellátás szervezése az OMSZ hatáskörében történjen, járási szinten szervezve. A járási központokban orvosok, diplomás mentőtisztek és felsőfokú képzettségű ápolók látják el a betegeket. A páciensek segélyhívásai a korábbi ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnak be, itt a diszpécser végzi az elsődleges betegtájékoztatást és irányítja tovább a beteget a kapott információk alapján. Az azonnali segítségre szorulókhoz mentést szervez, vagy ha a páciens járóképes, akkor pedig egy ügyeleti pontra ad neki időpontot. A tervek szerint az új ügyeleti rendszerben megnő a helyben elvégezhető vizsgálatok és ellátások köre is, így csökkenhet azon esetek száma, akiket tovább kell küldeni fekvőbeteg intézménybe.

Ennek az elképzelésnek a kipróbálása-kiépítése kezdődött meg Hajdú-Bihar megyében. A rövid határidőkre tekintettel az új ügyeleti szisztémára történő váltás inkább egy folyamat, a teljes átállás még nem történt meg. A modellprogram egy évre szól. Az ez idő alatt leszűrt tapasztalatok fogják az alapját képezni az új szisztéma országos szintű bevezetésének, minden megyében a helyi adottságok figyelembevételével. Így lényeges annak körültekintő kialakítása illetve értékelése.

Különösen vonatkozik ez a gyermekek ügyeleti ellátására, hiszen a fentebb ismertetett rendszert elsősorban a felnőtt betegek ellátására tervezték meg. Fontos lenne átgondolni és figyelembe venni a gyermekellátás speciális vonatkozásait. Mivel kevesebb a gyermek alapellátásban dolgozó gyermekgyógyász és az ügyeleti probléma is, így a gyermek ellátást a felnőttől függetlenül, illetve nem járási szinten lenne érdemes megszervezni. Ideális esetben érvényesülni kell annak az elvnek, miszerint a gyermekeket csecsemő- és gyermekgyógyászok ill. gyermekegészségügyi képzettséggel rendelkező szakdolgozók lássák el. Ennek érdekében párbeszéd indult meg az OMSZ képviselői és a megyei gyermek- alapellátás között, bízva abban, hogy együttműködve sikerül egy életképes gyermek-ügyeleti rendszert életre hívni a megyében. 

Hírlevelünk következő számában beszámolunk az átszervezés gyermekgyógyászati vonatkozásának részleteiről, azokról az elvekről, elképzelésekről, amelyeket a vezető gyermekgyógyászati szakmai szervezetek megfogalmaztak, mint megvalósítandó célok a reform kapcsán.
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció