Hozzáférés ingyenesen az orvosi kutatáshoz a Read by QxMD telefonos alkalmazás segítségével

Telemedicina 2021.09.07.
(forrás :medium.com)
Mindannyian számtalanszor átéltük már ezt. Végre megtaláljuk a keresett újságot, de az egy fizetős fal mögött van. Vagy nem emlékszik, hogy a számtalan bejelentkezési adat közül melyikre van szüksége, vagy egyszerűen nincs hozzáférése. Érthető tehát, hogy a tudás átültetésének egyik legfontosabb akadálya az irodalomhoz való hozzáférés az Orvosi Könyvtári Szövetség szerint.
A jó hír, hogy a tudományos publikálásban forradalom zajlik, egy nemzetközi nyílt hozzáférésű mozgalom formájában. A végső cél az, hogy minden szakirodalom szabadon hozzáférhetővé váljon.² Ez jelentős előrelépést jelent. 2017-től a szakirodalom több mint 50%-a nyílt hozzáférésűként jelent meg. A biológia élen jár ebben.³

References:
http://jmla.pitt.edu/ojs/jmla/article/view/1051/1210
https://www.sciencemag.org/news/2021/01/new-mandate-highlights-costs-benefits-making-all-scientific-articles-free-read
http://openknowledge.community/dashboards/coki-open-access-dashboard/

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a papírokat mindig könnyű megtalálni. Számos különböző platform létezik, amelyek nyílt hozzáférésű könyvtárakat gyűjtenek össze. Ilyen például az un-paywall és a Directory of Open Access Journals. Ezek segítenek, de még mindig szükség van a különböző weboldalak meglátogatására és arra, hogy tudd, mit keresel.
A Read by QxMD minden munkát elvégezhet Ön helyett. Az olyan szervezetekkel való partnerségek révén, mint az un-paywall és az egyedi keresési algoritmusok. Képesek vagyunk közvetlenül az alkalmazáson keresztül megkeresni és biztosítani a szabad hozzáférésű szövegeket. Mindegyik könnyen kereshető és megosztható a kollégákkal.
Természetesen még mindig közel 50%-a cikkeknek a fizetős falak mögött vannak³.

Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció