A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság szakmai állásfoglalása az amoxicillin és ampicillin átmeneti országos ellátási hiánya kapcsán

Hí­rek 2023.02.06.
Az egész Európát, így hazánkat is érintő átmeneti gyógyszerellátási hiány következtében fontos, a profilaxisban és a terápiában is kiterjedten használt antibiotikumok (intravénás ampicillin, orális amoxicillin) válhatnak átmenetileg elérhetetlenné.



A betegellátás biztonságát, és az antimikrobiális stewardship alapelveit szem előtt tartva a klinikai mikrobiológiai és infektológiai szakma elengedhetetlennek tartja alternatív antiinfektív gyógyszerekre vonatkozó állásfoglalás megfogalmazását. Minden antibiotikum rendelés a beteget ellátó orvos felelősségteljes döntése kell, hogy legyen. Ennek során a feltételezett vagy igazolt bakteriális fertőzés kezelésére lehetőség szerint az elsőként választandó leghatékonyabb, legszűkebb spektrumú, legkedvezőbb mellékhatásprofillal rendelkező vegyületet rendeli. Antibiotikum-profilaxis esetén hasonló alapelvek követése szükséges.

A teljes állásfoglalás a csatolmányban olvasható.
IdCímLetöltés
1A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság szakmai állásfoglalása az amoxicillin és ampicillin átmeneti országos ellátási hiánya kapcsán
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció