Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Központ Programjai

Egyéb rendezvények 2023.05.10.
Örömmel jelentjük be közelgő nyári egyetemünket és hibrid PhD programunkat a Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Központjában. Programjaink a TM-kör minden aspektusát lefedik, az orvosi kutatási cikkek kritikai értékelésétől az orvosbiológiai kutatások végzéséig. Úgy gondoljuk, hogy programjaink kiemelkednek a többi hasonló program közül a magas szintű interdiszciplináris megközelítés és kutatási támogatás, a közösségi programoknak és a résztvevőknek kínált karriermodell miatt. 


Nyári egyetem 
Nyári egyetemi programunk célja, hogy a diákok az orvosi kutatások kritikus fogyasztóivá váljanak, kérdezéssel és megfigyeléssel gyűjtsenek elsődleges adatokat az egészségügyi kérdésekről, és végezzenek orvosbiológiai kutatásokat. A program a klinikai kutatások tervezésével is foglalkozik, beleértve a klinikai vizsgálatokat, a betegregisztereket és a szisztematikus áttekintéseket. A résztvevők megtanulják, hogyan fogalmazzák meg a klinikai kérdéseket, hogyan azonosítják a releváns bizonyítékokat a megfelelő adatbázisokból, és hogyan értékeljék kritikusan a klinikai kutatási tanulmányokat szisztematikus megközelítéssel. A négyhetes képzés végére a résztvevők elsajátítják a transzlációs kutatáshoz szükséges alapvető ismereteket és készségeket, és lehetőségük lesz arra, hogy bővítsék a transzlációs kutatók szakmai nemzetközi hálózatát. Egyhetes modulokra is lehet jelentkezni:  

  • Szisztematikus áttekintés and Metaanalízis,  
  • Biostatisztika,  
  • Betegségregiszterek,  
  • Klinikai vizsgálatok.  
A képzés során a következő készségeket sajátíthatják el a jelentkezők: 

  • A résztvevők képesek lesznek megérteni az egészségügyi ellátás tudományának fogalmát a transzlációs orvoslási ciklus részeként. 
  • A képzés végén a résztvevők megismerik egy betegregiszter felállításának, egy klinikai vizsgálat kezdeményezésének vagy egy átfogó, metaanalízissel ellátott szisztematikus felülvizsgálat elvégzésének főbb pontjait. 
  • Képesek lesznek megfogalmazni klinikai kérdéseket a PICO-modell segítségével, és azonosítani a releváns bizonyítékokat a megfelelő adatbázisokból. 
  • Kritikusan értékelik a klinikai kutatási tanulmányokat szisztematikus megközelítéssel. 
  • A transzlációs kutatáshoz szükséges alapvető ismereteket és készségeket meghatározni. 
A programban bárki részt vehet, aki egészségügyi tudományok területén szerzett diplomával vagy tanulmányokkal rendelkezik. Jó angol kommunikációs készség ajánlott. A jelentkezési határidő 2023. május 12.  

Hibrid PhD képzés  
A hibrid PhD-programunk a TM-ciklus minden aspektusát lefedi, és a résztvevőknek lehetőségük lesz arra, hogy az orvosi kutatási cikkek kritikus fogyasztóivá váljanak, kérdezéssel és megfigyeléssel elsődleges adatokat gyűjtsenek az egészségügyi kérdésekről, és orvosbiológiai kutatásokat végezzenek. A program gyakorlati képzést is tartalmaz a klinikai kutatások tervezésében, beleértve a szisztematikus áttekintéseket, a betegregisztereket és a klinikai vizsgálatokat. A résztvevők megtanulják továbbá, hogyan kell a klinikai kutatási tanulmányokat szisztematikus megközelítéssel kritikusan értékelni, és meghatározzák a transzlációs kutatáshoz szükséges alapvető ismereteket és készségeket. A program emellett prezentációs készségeket, vitakészséget, nyelvtudást és szervezési készségeket is kínál.  

A képzés során a következő készségeket sajátíthatók el.

  • A képzés végén a résztvevők megismerik egy betegségregiszter felállításának, egy klinikai vizsgálat kezdeményezésének vagy egy átfogó metaanalízis elvégzésének főbb lépéseit. 
  • Kritikusan értékelik a klinikai kutatási tanulmányokat szisztematikus megközelítéssel. 
  • Meghatározzák a transzlációs kutatáshoz szükséges alapvető ismereteket és készségeket.  
  • Magas szintű tudományos eredményekkel rendelkező PhD fokozatot szereznek. 
  • Ezen túlmenően a résztvevők prezentációs készségeket, vitakészséget, nyelvtudást és szervezési készségeket sajátítanak el. 
A programban bárki részt vehet, aki frissen végzett orvos, gyógyszerész, fogorvos, dietetikus stb., már valamilyen orvosi vagy egyéb szakmai képzésben vesz részt, vagy már megszerezte szakképesítését. A jelentkezési határidő 2023. május 24. A jelentkezéshez egy űrlap kitöltése és beküldése szükséges a TMK-hoz, majd egy kolléga felveszi a kapcsolatot a részletek megbeszélése érdekében.   

Ha többet szeretne megtudni nyári iskolánkról és a hibrid PhD-programról, kérjük, látogasson el weboldalunkra.

A következő linkeken magyar és angol nyelven rögzített webináriumok is elérhetők: 
https://www.youtube.com/watch?v=bNyYdVNedqo 

https://www.youtube.com/watch?v=ouSw. 

További információkat Gyevi-Szabó Vivientől (gyevi-szabo.vivien@semmelweis.hu), illetve a +36 30 016 4407-es telefonszámon kaphatnak. 


https://tm-centre.org/en/education/upcoming-phd-and-scientific-programs/ címen.
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció