Gyermekorvosi segítség a menekült gyerekeknek

A határ közelében nagy szükség van gyermekorvosi segítségre!

Kedves Kollégák! 

Csatlakozva a Bethesda Gyermekkórház kezdeményezéséhez, és együttműködve a Nyíregyházi Kórház gyermekorvosaival, arra kérjük kollégáinkat, hogy aki teheti, jelentkezzen önkéntesnek, vegyen részt a menekült gyermekek ellátásában.

Jelenlegi helyzet: Vannak átlépési pontok (segítő pontok) és vannak befogadó/gyűjtő pontok. Záhonyban van átlépési pont és befogadó központ is. A Záhonyi praxisközösség megoldja a határon át érkezők orvosi vizsgálatát és a gyűjtőpont orvosi ellátást is. 

Tiszabecs, Lónya, Barabás, Beregsurány átlépési pontokra kell orvos. Gyermekorvosokra nagy van szükség, mert egy felnőttel akár 3-4 gyerek is érkezik. Mivel az átlépők nagyrésze gyermek, akik anyukával jönnek, ezért gyermekorvosokat/vegyes körzetben dolgozó orvosokat keresnek


Budapesten is lehetőség van önkéntes segítségnyújtásra menekültek ellátásában

Kedves Kollégák!

A Duna Medical Center, az ország egyik legnagyobb magánkórháza, humanitárius segítséget nyújt ukrán menekült gyermekek számára. A kórház egy térítésmentesen igénybe vehető általános gyermekambulancia indítását tervezi, ahová önkéntes gyermekorvosok és gyermekellátásban járatos szakápolók, asszisztensek jelentkezését várják.


A praxisokban történő ellátásra vonatkozó szabályozás

Az Ukrajnából érkező menekültek esetében fokozottan oda kell figyelni a Magyarországon nem általános betegségek előfordulására is (pl.: TBC, diftéria, kanyaró).

Az ellátásra vonatkozó jelenleg érvényes szabályozás a NEAK honlapján található, az alábbiak szerint kell ellátni az ukrán állampolgárokat:
„Tájékoztató a magyar egészségbiztosítás szolgáltatásainak nyújtására szerződött szolgáltatók számára az Európai Gazdasági Térség tagállamaiból, Svájcból valamint Magyarországgal egészségügyi ellátásra vonatkozó egyezményt kötött államokból érkező személyek egészségügyi ellátásáról”
„Egészségügyi ellátás egyezmények alapján - Ukrán állampolgárok ellátása


Kérdések-válaszok: Menekültek - járványügyi intézkedések

Dr. Kántor Irén Megyei Házi Gyermekorvosai Kollegiális Vezető által feltett - menekültek ellátásával kapcsolatos - kérdésekre válaszolt a SZSZBMKH Népegészségügyi Főosztály

Milyen járványügyi intézkedéseket kell tenni?
A Covid-19 járvánnyal kapcsolatban a Hivatalos Értesítő 2022.évi 1. számában megjelent Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kiadott a SARS-CoV-2 okozta fertőzések esetén követendő járványügyi szabályok vonatkozó intézkedéseket kell megtenni. Egyéb fertőző megbetegedések esetén a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet szerint kell eljárni.



Oltások és fertőző betegségek Ukrajnában

A csatolmányban található az Ukrajnában érvényben lévő oltási naptár, valamint azon fertőző betegségek listája, amelyek Ukrajnában előfordulnak. 

PDF fájl megnyitása: 604.pdf

Magyar-ukrán egészségügyi kisszótár

Az ukrán menekültekkel való kommunikáció megkönnyítése érdekében összeállítottunk egy magyar-ukrán nyelvű egészégügyi kisszótárt, amely csatolva található.
Amennyiben olyan kérdés merül fel az ellátás során, amely nem szerepel a kisszótárban, javasoljuk az Interneten megtalálható számos fordító használatát. 

 

PDF fájl megnyitása: 601.pdf

Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció