2022. július

Forrongó szakmapolitikai kérdések, és gyakorlati szakmai témák - már lehet regisztrálni az
Forrongó szakmapolitikai kérdések, és gyakorlati szakmai témák - már lehet regisztrálni az

Kedves Kollégák!

Egyesületünk 2022. szeptember 8-10. között rendezi meg tradicionális Őszi szakmapolitikai konferenciáját, a tavalyi Kávészünet pozitív tapasztalatai nyomán, a Balaton partján, a Hotel Club Tihanyban.

Milyen átalakítások várhatók az egészségügyben? Hogyan érintik ezek a gyermek-alapellátást? - Válaszok első kézből.
Hogyan változhat mindennapi munkánk? Mindennapi telemedicina, lehetőségek és kihívások.
Milyen fejlesztések várhatók a praxisokban? Milyen rendelőben szeretnénk dolgozni? Van-e, lesz-e helye napi munkánkban a POCT eszközöknek? Gazdaságos-e?"
Érdemes regisztrálnni és részt venni a szakmapilotikai konferencián, nemcsak a meseszép helyszín, hanem a nagyon érdekes, színes, szakmapolitikai és szakmai program miatt is.
Sikerült számos neves szakmapoilitikai vezetőt meginvitálnunk, akik előadásokkal és kerekasztalbeszélgetéseken keresztül fognak minket tájékoztatni az aktualitásokról. Emelett a HGYE vezetőségi tagjai, mint szekcióvezetők oylan szakmai témákkal és előadókkal emelik a rendezvény színvonalát, amelyek a mindennapi munkánkhoz adnak információkat, hasznos anyagokat.


A teljesség igénye nélkül, előzetesnek a tervezett témák, a végleges programmal pár napon belül jelentkezünk.


Állásfoglalás az iskolai beiratkozáshoz és kollégiumi beköltözéshez elvárt háziorvosi igazolásokról
Állásfoglalás az iskolai beiratkozáshoz és kollégiumi beköltözéshez elvárt háziorvosi igazolásokról

A jelenleg hatályos jogi szabályozás szerint az iskolai beiratkozásnak nem feltétele  háziorvosi igazolás kiállítása, a gyermekintézményekbe való felvétel előtti orvosi vizsgálat kötelezettsége   minden esetben teljesül az életkori szűrővizsgálatok kapcsán, amely vizsgálatok eredménye a gyermekegészségügyi könyvben rögzítésre kerül. A gyermekről ötéves életkorában a külön jogszabály szerinti „fejlődési szint megítéléséhez az iskolai felkészítés elősegítésére ” megnevezésű orvosi adatlap megalapozza az iskolaegészségügyi dokumentációt, a későbbi életkori vizsgálatok az iskola-egészségügy keretében megtörténnek és az anamnesztikus adatoknak az iskola-egészségügyi dokumentációban szerepelniük kell.


OGYÉI egyeztetés: EMM-I rendelet diétás étkeztetésre vonatkozó előírásainak felülvizsgálata

Kedves Kollégák!

2022. június 29-én a Házi Gyermekorvosok Egyesülete képviseletében egy, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által kezdeményezett megbeszélésen vettem részt, amelyet a 37/2014. (IV.30.) EMM-I rendelet diétás étkeztetésre vonatkozó előírásainak felülvizsgálata céljából hívtak össze. Az OGYÉI az alábbi kérdésekre várt választ:

- Indokoltnak tartjuk-e adott pontjában felsorolt szakorvosok körének kibővítését, amennyiben igen mely szakorvosi körrel?
- A rendelet előírásainak megfelelően kötelezően biztosítandó diétás étrendeken túl, melyek azok a diétás étrendek, speciális étkezési igények, amelyek közétkeztetés keretében történő biztosítását táplálkozás-egészségügyi szempontból indokoltnak tartjuk?
- diétás étkeztetést szakorvosi igazolás tartalmi elemei, Diétás étkeztetés igénylő lap tartalmi elemei.

A kérdések megválaszolásához előzetesen benyújtottuk a csatolmányban található dokumentumot.

PDF fájl megnyitása: 666.pdf

Megjelent a Hírvivő 2022/2. száma
Megjelent a Hírvivő 2022/2. száma

A Hírvivő idei második száma olyan témákat jár körbe, mint bölcsődei igazolások − A koronavírus az alapellátást és a klinikákat is új feladatok elé állította − Kamaszkori túlsúly kognitív viselkedésterápiás megközelítése − Kórházi kezelést igénylő igazolt COVID-19-fertőzések előfordulása gyermekek és kamaszok körében − 


A KH gyógyvarázs pályázat - Jelentkezési határidő: augusztus 3.
A KH gyógyvarázs pályázat - Jelentkezési határidő: augusztus 3.

A K&H gyógyvarázs program a fennállása óta összesen 828 millió forinttal 515 intézményt segített abban, hogy innovatív eszközökkel gyorsan és hatékonyan hozhassák meg a szakemberek okos döntéseiket, és a gyerekek minél hamarabb újra teljes életet élhessenek.


Őszi konferencia

Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció