2023 január - Finanszírozási indikátorok

HGYE észrevételek BM rendelet-tervezetekkel kapcsolatosan

A Belügyminisztérium honlapján közzétett rendelet-tervezetekkel (Házi- és fogorvosok indikátor alapú teljesítményértékeléséről szóló rendelet, valamint Az egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosítás tervezete) kapcsolatosan a Házi Gyermekorvosok Egyesülete a csatolmányban található észrevételeket tette meg 2022. december 20-án.



PDF fájl megnyitása: 743.pdf

HGYE javaslat a rendeletben megjelent indikátorok pontosítására

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete elkötelezett a gyermek-alapellátásban folyó munka szakmai színvonalának emelésében és elengedhetetlennek tartja a valódi szakmai tevékenység mérését és díjazását. 

Az alábbiakban olvasható az egyesület javaslata "A belügyminiszter 83/2022. (XII. 30.) BM rendelete a háziorvosok és fogorvosok indikátor alapú teljesítményértékeléséről” rendeletben megjelent indikátorok pontosítására, részben gazdaságossági céllal, részben annak érdekében, hogy minél inkább a valódi szakmai teljesítményt mérjék. 

Az anyagot 2022. január 9-én megküldtük Dr. Takács Péter egészségügyi államtitkárnak, Dr. Tóth László egészségügyi helyettes államtitkárnak, Dr. Végvári Tamás, OKFŐ alapellátásfejlesztési igazagatónak és Dr. Kőrösi László NEAK főosztályvezetőnek.


PDF fájl megnyitása: 745.pdf

Mi lesz velünk? - Az országos kollegiális vezetők összefoglalója az indikátorokról, a várható változásokról

Az egészségügyi ellátórendszer finanszírozásának átalakításával összefüggő jogszabálytervezet véleményezése során az országos kollegiális szakmai vezetők többek között felhívták a figyelmet a
  • bázis finanszírozás eltörlésével kapcsolatos szempontok következményeire,
  • finanszírozási összeg egyenlőtlenebb elosztásának veszélyeire,
  • fogorvosok kisebb mértékű rezsitámogatásában rejlő kockázatokra
  • az indikátorok megfelelő teljesítéséhez szükséges külső tényezőkre.
A teljes anyag csatolva olvasható.

PDF fájl megnyitása: 741.pdf

Kérdések és válaszok - finanszírozási indikátorok

Rengeteg kérdés érkezik a HGYE vezetőségi tagjaihoz a finanszírozási indikátorokkal, átalakítással kapcsolatban, amelyekből most jónéhányat alább megosztunk a tagsággal, válasszal együtt. 
Egyúttal felhívjuk a figyelmet, hogy a Hírvivő következő számában (március 15-i megjelenéssel) Takács Péter államtitkár úrral készült interjú lesz olvasható, amely arról fog szólni, hogyan érinti az egészségügyi átalakítás a gyermek-alapellátást. A téma iránt érdeklődőknek ezt is ajánljuk figyelmébe!

Kérdések-válaszok:



Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció