2023. július

HGYE-javaslatok - orvosi igazolások
HGYE-javaslatok - orvosi igazolások

Kedves Kollégák!

Most nem a javaslattétel volt a feladat, hanem a “kész” tervezet véleményezése és ennek kapcsán a kárelhárítás. Ebben a pillanatban a kérdés az, hogy a társadalmi egyeztetésre közzétett formában a megjelent rendelet rövidesen kötelező érvényű lesz ránk nézve, azaz mindenkinek mindenről igazolást kell írnunk (még a szakellátás helyett is), vagy van egy kis mozgásterünk, és sikerül levenni a napi 50-100 igazolás megírásának a terhét a kollégák válláról. A HGYE vezetősége egyhangúan úgy döntött, hogy minden eszközzel csökkenteni próbálja az igazolás írás ránk nehezedő terhét. 

 

PDF fájl megnyitása: 795.pdf

OKFŐ válasza - orvosi igazolások

Kedves Kollégák!

Dr. Szondi Zita az alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettes levélben tájékoztatta a HGYE-t, hogy a HGYE által megfogalmazott és elektronikus úton megküldött törekvések támogatása érdekében a szakmai igazgatóság javaslatára észrevételeiket megtették a Belügyminisztérium irányába.

A tervezett rendelkezés kapcsán a bemutatott szakmai indokokkal egyetértve javaslatot tettek arra, hogy orvosi igazolások kiállítására csak orvosi vizsgálatot igénylő esetekben kerüljön sor.


Tünetellenörző applikáció

A Semmelweis HELP névre hallgató applikáció és weboldal abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermekeik betegsége, vagy balesete (égés, állati harapás, rovarcsípés stb.) esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek. A hazai szinten egyedülálló fejlesztés az egyetem gyermekorvosai és kommunikációs szakemberei által létrehozott tudásbázison alapul, amely több, mint 220 gyermekbetegséget tartalmaz. A Semmelweis HELP-et két éves munkát követően június 14-én mutatták be a nagyközönségnek. Az applikáció mától ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Play Áruházból is, illetve elérhető http://help.semmelweis.hu címen. A fejlesztés egyetemi forrásból, és a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával valósult meg.


Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció