SMA-szűréssel kapcsolatos információk

Hí­rek 2024.03.05.
SMA-szűréssel kapcsolatos információk
Tisztelt Kollégák!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a 43/1999. (III.3.) Korm. rendelet 77/H § értelmében a veleszületett gerinc eredetű izomsorvadás (SMA) szűrésének kutatási programját folytatni tudjuk, mivel biztosított annak országos finanszírozása.

Amennyiben a gyermek 2024. január 1 – február 29 között született, a szülők visszamenőleg kérhetik 2024. április 30-ig védőnőjüknél vagy házi gyermekorvosuknál/háziorvosuknál a gyermek megszületésekor a szűrőközpontba kötelező anyagcsereszűrésre beküldött vérmintából az SMA-szűrés elvégzését. Ehhez szükséges a szülőknek kitölteniük a beleegyező és adatvédelmi nyilatkozatot, melynek hiteles másolatát kérjük elküldeni a szűrőközpontba adatvédelem szempontjából biztonságos elektronikus úton 2024. április 30-ig, a tárgyban az SMA-szűrés feltüntetésével, a területi illetékességnek megfelelően az alábbi elektronikus címre:
anyagcsere.gyer1@med.semmelweis-univ.hu vagy anyagcsere.pedia@med.u-szeged.hu

További információk, dokumentumok:
https://alapellatas.okfo.gov.hu/sma-szures/
https://www.bethesda.hu/sma-szuroprogram



A 2024 március 1. után születő gyermekek esetén az SMA-szűrés annál az egészségügyi szolgáltatónál kérhető - jogszerűen kitöltött szülői beleegyező- és adatvédelmi nyilatkozat benyújtásával -, ahol a gyermek megszületik, illetve a kötelező anyagcsereszűrésre leveszik a vérmintáját. Ebben az esetben a szülői nyilatkozatokat a mintát vevő intézmény archiválja a gyermek egészségügyi dokumentációjában. A vizsgálat elvégzésének feltétele a szűrőpapíron az SMA-szűrés kérésének feltüntetése.

Kérünk minden szülészeti, újszülött és perinatális ellátást, házi gyermekorvosi és háziorvosi, otthonszülést vezető, és védőnői egészségügyi ellátót az újra induló szűrésnek a 2022. november 1 - 2023. december 31. között zajlott kutatási program gyakorlata szerinti folytatására.

Együttműködésüket köszönve, mellékeljük a kitöltendő szülői beleegyező és adatvédelmi nyilatkozatokat, valamint tájékoztatót.
További információkkal készséggel állunk rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken:  smaszures@bethesda.hu vagy telefon: +36-30-310-6503

A szülői nyilatkozatok letölthetők: Országos Kórházi Főigazgatóság honlapja 

Budapest, 2024. február 28.

Dr. Velkey György János                                  Dr. Mikos Borbála
főigazgató főorvos                                              kutatásvezető
     Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza


Prof. Dr. Szabó Attila                                        Dr. Bereczki Csaba
Semmelweis Egyetem Gyermekklinika Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika
  igazgatója                                                              igazgatója


https://www.bethesda.hu/altalanos-informaciok-szolgaltatasok/ujraindult-az-sma-szures/
IdCímLetöltés
1SMA Szülői beleegyező nyilatkozat egy szülő esetén
1SMA Szülői beleegyező nyilatkozat két szülő esetén
1SMA tájékoztató szülőknek
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció