10 milliárdot kap az alapellátás

Figyelmébe 2017.07.03.
„A Stratégiai Kabinet javasolja, hogy 2018-ban az alapellátás ismét jusson 10 milliárd forintos többlethez, a praxisok ismét kapjanak havonta plusz 130 ezer forint fix díjat, mint tavaly, és 2015-ben.”
***** Kollégáink reakciói: -A történet sajnos nem csak arról szól, hogy jövőre kapunk. Hanem arról is, hogy idén nem. Emlékeztetőül: Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (FAKOOSZ) ülésén közölte: „az idén (2015-ben- a szerk.) az egészségügyi alapellátás számára biztosított plusz 10 milliárd forint mellett a jövő évi költségvetési tervezetben is szerepel 10 milliárd forint erre a célra, a szándék az, hogy 2017-ben, majd 2018-ban is biztosítsák ezt a többletforrást…. 2016-ban a szándékból tény lett, megkaptuk. Okkal hihettük, hogy 2017-re is várhatjuk.” ***** -„Örülünk neki, de még jobban örülnénk, ha a korábbi ígérethez híven ezt már idén is megkapnánk. Azért ne mosolyogjunk már mindenhez! Most éppen azt mondták nekünk, hogy idén nem kapjátok meg, amit tavaly ígértünk nektek, csak szépen fogalmaztak.” ***** -„Az évek óta tartó finanszírozás emelkedést nem lehet kétségbe vonni. Ami szemére hányható a döntéshozóknak az a forrásbővülés bizonytalan jellege: ígérte/nem ígérte, mennyit ígért, mikorra ígért?” ***** -„Mikor volt utoljára olyan országos-, vagy pártpolitikai vezetés, amely nem csak ígér 4 évre, hanem fedezetet is tett mögé, és be is tartotta minden ígéretét? Nekem számít 4x 130 000 Ft bevétel növekedés. Ez nagyon jelentős lépés! Kövezzetek meg, de hagy örüljek egy kicsit!” ***** -„A félig telt pohár esete. Jön, de csak júniustól.” ***** -„Örülünk, mint a majom a farkának, hogy a kormányzat betartotta egy ígéretét. Igaz, az első félév ott maradt, de ezt már nem is említjük. Őszintén szólva nem is számítottunk rá. Ezért nem nagyon csodálkoztunk és csak egy kicsit morogtunk azon, hogy először csak a jövő évet ígérték meg. Januártól automatikusan jönnie kellett volna az idei emelésnek.” ***** MOK: Tájékoztatás „Értesítjük valamennyi érintettet, hogy az egészségügyért felelős államtitkár korábbi bejelentése a háziorvosi- és házi gyermekorvosi praxisok fix díjának folyó év június 1-től történő 130 000 Ft-tal való emelése tényszerű, és helytálló. Ugyanakkor a NEAK a konkrét kifizetést csak a bejelentés tárgyában történt kormányrendelet módosítását követően eszközölheti. Tájékoztatásuk szerint ez még nem történt meg. A rendeletmódosítás megalkotása és hatályosulása után az említett összeg visszamenőleges hatállyal fog kifizetésre kerülni.” – Magyar Orvosi Kamara
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció