2023. szeptember

Igazolási szabályok 2023. szeptember 1-től

A házi gyermekorvos társadalom évek, talán évtizedek óta küzd az iskolai hiányzások igazolásával kapcsolatos racionális megoldás kialakításáért. Ennek során sok alkalommal történt egyeztetés az érintett területek irányítóival és egyetértés mutatkozott számos kérdésben, aminek utolsó lépcsőfoka az Ön által említett rendeletmódosítás és az ennek kapcsán kiadott, köznevelési intézményeknek szóló Dr Takács Péter és Dr Maruzsa Zoltán államtitkárok által jegyzett levél.

Ettől eltérő, bővebb értelmezés nem mozdítja elő az orvosi igazolások kérdését.

Alapvetően le kell szögeznünk, hogy a tankötelezettség ideje alatt az oktatási nevelési intézmények látogatásának biztosítása a szülő, gondviselő törvényi kötelessége.


Felmérés: újszülöttkori szűrőprogramok
Felmérés: újszülöttkori szűrőprogramok

Kedves Kollégák!

Az Egészségügyi Világszervezet a fejlődő országok egészségügyi rendszerében az újszülöttkori szűrőprogramok kidolgozásának elősegítése érdekében szeretné felmérni az egyes országok szűrési programjait, illetve gyakorlatát.
Ennek érdekében a WHO készített egy kérdőívet, és abban kérik segítségünket, hogy hogy amennyiben időnk és kapacitásunk engedi, ennek kitöltésével segítsük munkájukat (kb. 5-10 percet vesz igénybe). 

A kitöltés határideje 2023. szeptember vége.


Dr. Havasi Katalin HGYE-elnök MAVE tiszteletbeli tagja címben részesült
Dr. Havasi Katalin HGYE-elnök MAVE tiszteletbeli tagja címben részesült

A Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) hagyományaihoz híven minden évben tagjai javaslata alapján tiszteletbeli tagokat fogad soraiba. tiszteletbeli tag címet olyan személy kaphat, aki munkássága során szakmai-, és társadalmi életben szerzett tapasztalatai alapján a védőnők önálló tevékenységét nagymértékben támogatta és szakmai fejlődésüket segítette, valamint kiemelkedő a munkássága a prevenció területén.

2022-ben a MAVE tiszteletbeli tagjainak sorába választották Dr. Havasi Katalint a Házi Gyermekorvosok Egyesülete elnökét, aki az oklevelet nemrégiben vette át. 
Gratulálunk az elismeréshez.

Forrás és fotó: MAVE - Védőnők lapja


Szegedi Allergia, ASZTMA, COPD Nap - 2023. 09.30.
Szegedi Allergia, ASZTMA, COPD Nap - 2023. 09.30.

Tisztelt Kollégák!

Lassan megszokhatják, hogy nyár végén jelentkezem egy meghívó levéllel, hiszen ilyenkor szokott lenni a Szegedi Allergia, ASZTMA, COPD Nap. Az idei immár a XV. lesz szeptember 30-án a Forrás szállodában. Remek előadókat sikerült megnyerni, így bízom benne, hogy színvonalas és izgalmas szombatot tölthetünk együtt, ha ellátogatnak Szegedre. 

A meghívó a programmal a linkre kattintva olvasható, és várnak mindenkit sok szeretettel!


HOGYI - Kora gyermekkori evészavarok továbbképzés - 2023.10. 27-28.
HOGYI - Kora gyermekkori evészavarok továbbképzés - 2023.10. 27-28.

Az evés központi jelentőségű kérdés a kora gyermekkori testi-lelki egészség és fejlődés szempontjából.

A kisgyermekek étkezésével kapcsolatosan gyakran merül fel probléma, mely lehet egy könnyen, beavatkozás nélkül megoldódó átmeneti táplálási nehézség, de felléphetnek klinikai jelentőségű zavarok is. Kora gyermekkorban az étkezés naponta legalább öt alkalommal ismétlődik, és számos tényező befolyásolhatja a kisgyermek evésmagatartását, az elfogadott étel mennyiségét és a szülői véleményt az adott evésről. A kora gyermekkori evészavarok tüneteivel a szülők elsősorban az egészségügyi ellátást keresik fel, mely esetekben sokszor nem igazolódik orvosi ok a háttérben. 


A KH gyógyvarázs pályázat - Jelentkezési határidő: szeptember 20.
A KH gyógyvarázs pályázat - Jelentkezési határidő: szeptember 20.

A K&H gyógyvarázs program a fennállása óta összesen 828 millió forinttal 515 intézményt segített abban, hogy innovatív eszközökkel gyorsan és hatékonyan hozhassák meg a szakemberek okos döntéseiket, és a gyerekek minél hamarabb újra teljes életet élhessenek.


MDOSZ Táplálkozási Akadémia Hírlevél: A szív- és érrendszer védelme egészséges táplálkozással
MDOSZ Táplálkozási Akadémia Hírlevél: A szív- és érrendszer védelme egészséges táplálkozással

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) Táplálkozási Akadémia című hírlevelének aktuális témája: A szív- és érrendszer védelme egészséges táplálkozással. A hírlevél az alábbi linken olvasható.


Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció