2024. március

OMSZ - ügyeleti rendszer folyamatos fejlesztése
OMSZ - ügyeleti rendszer folyamatos fejlesztése

A HGYE februárban jelezte az OMSZ felé a házi gyermekorvosi ügyeletek egyéves tapasztalata, valamint az ügyeletben résztvevő kollégák jelzései alapján észrevételeit, amelyben kérte az OMSZ segítségét a hatékonyabb betegellátás, az adminisztráció gyorsítása és csökkentése érdekében. 
Az OMSZ-től kapott válasz alapján, ismeretesek előttük a HGYE által jelezett észrevételek, amelyek megoldásán és hatékonyabbá tételén folyamatosan dolgoznak. 

A HGYE OMSZ-nek küldött levele a Részletek gombra kattintva olvasható.


Szakorvosi javaslatokkal kapcsolatos kérdések és NEAK-válasz
Szakorvosi javaslatokkal kapcsolatos kérdések és NEAK-válasz

Házi gyermekorvos kollégánk megkereste a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Általános Finanszírozási Főosztály Alapellátási Osztályát, hogy tájékoztatást kérjen az alábbiakkal kapcsolatosan.

A járóbeteg szakellátás által a hatályos jogszabályi tartalomnak megfelelő tartalommal kiállított szakorvosi javaslatok teszik lehetővé a háziorvos számára egyes normatív támogatástól eltérő támogatású gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, illetve gyógyászati ellátások rendelésével.
 
A szakorvosi javaslatok kiállításának feltétele lehet megfelelő járó- és fekvőbeteg ellátás keretében történő munkavégzés - melyet az intézmény pecsétje igazol - bizonyos szakvizsgák megléte és meghatározott vizsgálatok elvégzése. (Például ortopédiai betegség esetén 18 éves kor alatt csoportos gyógyúszás javaslata előtt terheléses EKG elvégzése). A szakmai minimumfeltételek biztosítása és a szükséges vizsgálatok elvégzése  a szakellátás kompetenciája és felelőssége.
 
Kérdések:


Újraindult az SMA-szűrés
Újraindult az SMA-szűrés

A 43/1999. (III.3.) Korm. rendelet 77/H § értelmében a veleszületett gerinc eredetű izomsorvadás (SMA) szűrésének kutatási programja folytatódik, mivel biztosított annak országos finanszírozása.

Amennyiben a gyermek 2024. január 1 – február 29 között született, a szülők visszamenőleg kérhetik 2024. április 30-ig védőnőjüknél vagy házi gyermekorvosuknál/háziorvosuknál a gyermek megszületésekor a szűrőközpontba kötelező anyagcsereszűrésre beküldött vérmintából az SMA-szűrés elvégzését. Ehhez szükséges a szülőknek kitölteniük a beleegyező és adatvédelmi nyilatkozatot, melynek hiteles másolatát kérjük elküldeni a szűrőközpontba adatvédelem szempontjából biztonságos elektronikus úton 2024. április 30-ig, a tárgyban az SMA-szűrés feltüntetésével, a területi illetékességnek megfelelően az alábbi elektronikus címre:
anyagcsere.gyer1@med.semmelweis-univ.hu vagy anyagcsere.pedia@med.u-szeged.hu

További információk, dokumentumok:


NNGYK eszközpályázattal kapcsolatos kérdések-válaszok
NNGYK eszközpályázattal kapcsolatos kérdések-válaszok

Az NNGYK eszközpályázat kérdéseivel kapcsolatban a házi gyermekorvosi kollegiális vezetők tettek fel néhány kérdést az NNGYK-nak, az arra adott válaszok alább olvashatók.

Várhatóak-e további eszközszállítások, tekintettel arra, hogy több kolléga a megrendelt és visszaigazolt műszerek nem mindegyikét kapta meg?


BM tájékoztatása a szakdolgozói béremelésről

Csatoltan olvasható Dr. Takács Péter egészségüygért felelős államtitkár által 2024. február 29-én megküldött tájékoztató levele az alapellátásban történő szakdolgozói béremelésről. 

PDF fájl megnyitása: 909.pdf

Autoinflammatorikus betegségek gyors diagnosztizálása az SE-n
Autoinflammatorikus betegségek gyors diagnosztizálása az SE-n

Az autoinflammatorikus betegségek gyors diagnosztizálása érdekében egy betegtámogató programot indított a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája. A programnak köszönhetően szakmai megfontolásokon túl nincs finanszírozási vagy adminisztratív kötöttsége annak, hogy részletes genetikai vizsgálatot (NGS) végezzenek ezen indikáció esetében.

Ha van olyan beteg, akit egyéb okkal nem magyarázható, visszatérő gyulladásos epizódok miatt követtnek, kezelnek, akkor, küldjék őket az SE Gyermekgyógyászati Klinikájára további vizsgálatokra. 

Mi szükséges hozzá?


Meghívó - Ha kedd, akkor Tűzoltó utca...! - Különleges, elkésett diagnózisok a gyermekonkológiában - 2024.03. 19, 15 óra

Folytatódik a  "Ha kedd, akkor Tűzoltó utca...!" című akkreditált továbbképző sorozatunk, melynek következő rendezvényére 2024. március 19-én (kedd), 15:00 órai kezdettel kerül sor, "Különleges, elkésett diagnózisok a gyermekonkológiában" címmel, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegének Tantermében.

Program és jelentkezés:


ADHD Nemzetközi Konferencia 2024 - 2024.04.05-06. - Budapest
ADHD Nemzetközi Konferencia 2024 - 2024.04.05-06. - Budapest

2024. április 5-6. között kerül megrendezésre az ADHD Nemzetközi Konferencia, Budapesten. Több nemzetközi és autentikus magyar előadóval nagyon érdekes esemény, sok újdonsággal, kutatások ismertetésével, hogyan segíthet a kezelésben a mesterséges intelligencia, a Nők-lányok ADHD-ja és még számos érdekes előadás! 

Helyszín: Okisz székház (XIV. ,Budapest, Thököly út 60.)

Szeretettel várják a szakemberek, a hallgatók, az érintettek, szülők és érdeklődők jelentkezését. A konferencia angol és magyar nyelvű lesz fordítással.


Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció