Szemelvények a 19. Kávészünet- konferencián elhangzott prezentációkból

AZ ELMÚLT ÉV ALAPELLíTÁST IS ÉRINTՐ LEGFONTOSABB TERíPIíS KÖZLEMÉNYEI

Prof. Dr. Szabó Attila
SE I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika


Az előadás öt betegség (asztma, atópiás dermatitis, tonsillitis, akut otitis media, appendicitis acuta) kezelését érintette.
Asthma bronchiale: az ismertetett cikk­ben inhalációs szteroid (fluticason) hatását hasonlí­tották össze hosszú ha­tású béta-agonista és inhalációs szteroid (salmeterol + fluticason) együttes adásával. Nemzetközi, randomizált, duplavak vizsgálat volt, amely 6208 4 és 11 év közötti enyhe/mérsékelt asztmában szenvedő gyermekre terjedt ki. A két vizsgálati csoport között nem találtak szignifikáns különbséget sem a hospitalizációban, sem a súlyos asztma kiújulásában. Ezek alapján megállapí­tották, hogy a kombináció biztonságosan alkalmazható. Ennek megfelelően a GINA guideline is módosí­tásra került, í­gy a kombináció is alkalmazható megelőzésre közepesen súlyos asztmában.

Atópiás dermatitis: mit mondhatunk a szülőnek arra a kérdésre, hogy kinőhető-e az atópiás dermatitis? Hatvan évet átfogó vizsgálatot ismertetett a professzor úr, amelybe 110 651 beteg került be 15 országból. Az eredmények alapján megállapí­tható volt, hogy a betegek 80%-a 8 éves kora előtt tünetmentes lett, de 5%-nál 20 éves koron túl is fennmaradt a betegség. Tehát az atópiás dermatitis jó prognózisú betegségnek tekinthető az esetek többségében.
Tonsillitis: egy retrospektiv összefoglaló tanulmány alapján, a visszatérő tonsillitisek esetén tonsillectomisalt betegeknél, csak rövid távon (<12 hó) észleltek előnyöket (kevesebb reinfekció, kevesebb iskolai hiányzás) a konzervatí­v módon (körültekintő várakozás, pl. antibiotikum, nazális szteroid adása) kezeltekhez képest. Hosszú távon nem találtak szignifikáns különbséget a két csoport között. Kiegészí­tve mindezen adatokat azzal, hogy az FDA ajánlása alapján a fejlődő idegrendszer védelme érdekében kerülni kell a 3 év alattiak altatását, nagyon körültekintően kell fel­állí­tani a tonsillectomia indikációját.

Otitis media: akut otitis mediában szenvedő, amoxicillin/klavulánsav kombinációval kezelt betegeket hasonlí­tottak össze a terápia hosszát illetően.
Az egyik csoport 10 napig kapott antibiotikumot, mí­g a másik csak 5 napig, majd 5 napig placebót. íllapotrosszabbodás a klinikai tünetek alapján szigni­fikánsan kevesebb volt a 10 napig ke­zeltek között, de nem találtak különbséget az antibiotikum mellett je­lentkező hasmenés előfordulásában, az antibiotikum-rezisztencia kialakulásában és az otitis media kiújulásában. Ezen ered­mé­nyek alapján a javaslat az, ha anti­bio­tikum adására kényszerülünk akut otitis mediában, akkor válasszuk a 10 napos kúrát.

Appendicitis acuta: 7 prospektí­v és 3 retrospektiv (413 gyermek) tanulmány alapján elemezték a nem komplikált appendicitis acuta nem operatí­v kezelésének hatásosságát. A kórházi tartózkodás során 97%-ban volt sikeres ez a kezelési mód, csak 17 gyermeket kellett megoperálni. 14%-ban sikeres non operatí­v kezelést követően recidí­va jelentkezett, de közülük sem mindenkit operáltak meg, í­gy összességében 82%-os volt a kezelés eredményessége. A tanulmány alapján az a következtetés vonható le, hogy nincs számottevő különbség biztonságosság tekintetében a non operatí­v kezelés és az appendectomia között nem komplikált appendicitis acuta esetén. Ezen eredmények alapján 5-ből 4 gyermeknek nincs szüksége műtéti beavatkozásra, altatásra!

REF.: DR. HÓBOR MIKLÓS

Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció