Leonardo da Vinci-től az articsókáig

2018. október 12-én újabb állomásához érkezett a HGYE által szervezett Gyermek-alapellátási Akadémia. Az allergológia és az endokrinológia után a gyermek-gasztroenterológia lett a harmadik gyermekgyógyászati szakterület, amely részévé vált a valóban európai módon megszervezett, innovatív képzési sorozatnak.


A telt házas továbbképzésen sok ismerős arc tűnt fel a korábbi alkalmakról, ami talán azt jelenti, hogy ez a hazánkban még újdonságnak számító képzési forma hamar népszerűvé vált.
A szervezők részéről Kovács Ákos köszön­-
tötte a hallgatóságot, és egy Leonardo
da Vinci-festmény kalandos sorsa és
a gasztroenterológia közötti össze­füg­gés­ről szóló bevezetőjéből hamar kide­rült, hogy ezen a délutánon ismét igazi szellemi tornában lesz részünk, amely nem csak gyermekgyógyászi agyte le­hettünk annak is, hogy a HGYE az informatika területén is „szintet lépett”: Altorjai Péternek köszönhetően egy telefonról vezérelhető szavazóapplikáció debütált a kultúrtörténeti bevezető alatt, ami később „élesben” is jól vizsgázott. A szakmai program első órájában a nyolc körasztalnál ülő gyermekorvos kollégák a jellegzetes, mondhatni mindennapos gasztroenterológiai esetek megbeszélése és a hozzájuk kapcsolódó tesztkérdések megválaszolása („input teszt”) során igazi munkacsoportokká alakultak.
A továbbképzések hagyományosabb részében, a rövid, összefoglaló előadások más konferenciáktól eltérően nem egy-egy kórképet, hanem jellegzetes tüneteket, panaszokat jártak körül. Ahogy azt Veres Gábor professzortól (Debreceni Egyetem Gyermekgyó­gyászati Klinika) már megszokhattuk – ezúttal a krónikus hasfájásról és véres székletről tartott – előadása során számos orvostörténeti érdekessé­get és szak­­mai háttér-információt ismerhettünk meg (pl. hogy miért rómaiak azok a bizonyos kritériumok?). Cseh Áron tanársegéd (Sem­melweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika) legfiatalabb előadóként a hipotrófiáról és a krónikus hasmenésről beszélt részletesen, miközben a jelenlévők olyan gyakorlati tapasztalatokra tehettek szert, mint az articsóka kisgyermekek étrendjébe történő bevezetésének fortélya. Müller Katalin adjunktus (Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika) a házi gyermekorvosi rendelőben ugyancsak gyakran felmerülő két problémakörről – a székrekedésről és refluxról – tartott a legfrissebb nemzetközi ajánlásokat ismertető, gyakorlati tanácsokat sem nélkülöző, igazi „up to date” szellemű előadásokat.
Már az előadások alatt is felszisszentünk, amikor rájöttünk egy-egy tesztkérdés helyes megoldására, de az igazi szembesítés még hátra volt. Az esetek és tesztkérdések ismételt – ezúttal már közös – megbeszélését Altorjai Péter moderátori segítsége mellett Müller Katalin és Sutka Melinda vezényelte le, fiatalságukat meghazudtoló profizmussal. Az egész képzési forma lényege ugyanis éppen ez az – akkor nevezzük így: – „output teszt”, amely tükröt tart szakmai tudásunk elé. Főként a hibásan megválaszolt(!) tesztkérdések újragondolása során gyermekgyógyászati rutinunk újraprogramozása is megtörténhet.
Mindez, ezen a délutánon valóban jó hangulatban, magas szakmai színvonalon meg is történt. Köszönet érte a szervezőknek és az előadóknak! Jövő tavasszal jön a folytatás!
Az eseményt a Nestlé Hungaria Kft. és az Integrated Pharma Solution Kft., a Humana termékek forgalmazója támogatta.
U.i.: az articsókát – mint minden más ételt – sokszor kell kínálnunk ahhoz, hogy a kisgyermekek (is) elfogadják!

Pölöskey Péte

Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Vakcina Akadémia 2019.
2019. június 7.

Danubius Hotel Helia Budapest
1113 Budapest, Kárpát u. 62-64.

Kiemelt partnereink
Házi Gyermekorvosi Szekció
Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek GyermekLét – A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tájékoztató elektronikus kiadványa.
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program