Leonardo da Vinci-től az articsókáig

2018. október 12-én újabb állomásához érkezett a HGYE által szervezett Gyermek-alapellátási Akadémia. Az allergológia és az endokrinológia után a gyermek-gasztroenterológia lett a harmadik gyermekgyógyászati szakterület, amely részévé vált a valóban európai módon megszervezett, innovatív képzési sorozatnak.


A telt házas továbbképzésen sok ismerős arc tűnt fel a korábbi alkalmakról, ami talán azt jelenti, hogy ez a hazánkban még újdonságnak számító képzési forma hamar népszerűvé vált.
A szervezők részéről Kovács Ákos köszön­-
tötte a hallgatóságot, és egy Leonardo
da Vinci-festmény kalandos sorsa és
a gasztroenterológia közötti össze­füg­gés­ről szóló bevezetőjéből hamar kide­rült, hogy ezen a délutánon ismét igazi szellemi tornában lesz részünk, amely nem csak gyermekgyógyászi agyte le­hettünk annak is, hogy a HGYE az informatika területén is „szintet lépett”: Altorjai Péternek köszönhetően egy telefonról vezérelhető szavazóapplikáció debütált a kultúrtörténeti bevezető alatt, ami később „élesben” is jól vizsgázott. A szakmai program első órájában a nyolc körasztalnál ülő gyermekorvos kollégák a jellegzetes, mondhatni mindennapos gasztroenterológiai esetek megbeszélése és a hozzájuk kapcsolódó tesztkérdések megválaszolása („input teszt”) során igazi munkacsoportokká alakultak.
A továbbképzések hagyományosabb részében, a rövid, összefoglaló előadások más konferenciáktól eltérően nem egy-egy kórképet, hanem jellegzetes tüneteket, panaszokat jártak körül. Ahogy azt Veres Gábor professzortól (Debreceni Egyetem Gyermekgyó­gyászati Klinika) már megszokhattuk – ezúttal a krónikus hasfájásról és véres székletről tartott – előadása során számos orvostörténeti érdekessé­get és szak­­mai háttér-információt ismerhettünk meg (pl. hogy miért rómaiak azok a bizonyos kritériumok?). Cseh Áron tanársegéd (Sem­melweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika) legfiatalabb előadóként a hipotrófiáról és a krónikus hasmenésről beszélt részletesen, miközben a jelenlévők olyan gyakorlati tapasztalatokra tehettek szert, mint az articsóka kisgyermekek étrendjébe történő bevezetésének fortélya. Müller Katalin adjunktus (Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika) a házi gyermekorvosi rendelőben ugyancsak gyakran felmerülő két problémakörről – a székrekedésről és refluxról – tartott a legfrissebb nemzetközi ajánlásokat ismertető, gyakorlati tanácsokat sem nélkülöző, igazi „up to date” szellemű előadásokat.
Már az előadások alatt is felszisszentünk, amikor rájöttünk egy-egy tesztkérdés helyes megoldására, de az igazi szembesítés még hátra volt. Az esetek és tesztkérdések ismételt – ezúttal már közös – megbeszélését Altorjai Péter moderátori segítsége mellett Müller Katalin és Sutka Melinda vezényelte le, fiatalságukat meghazudtoló profizmussal. Az egész képzési forma lényege ugyanis éppen ez az – akkor nevezzük így: – „output teszt”, amely tükröt tart szakmai tudásunk elé. Főként a hibásan megválaszolt(!) tesztkérdések újragondolása során gyermekgyógyászati rutinunk újraprogramozása is megtörténhet.
Mindez, ezen a délutánon valóban jó hangulatban, magas szakmai színvonalon meg is történt. Köszönet érte a szervezőknek és az előadóknak! Jövő tavasszal jön a folytatás!
Az eseményt a Nestlé Hungaria Kft. és az Integrated Pharma Solution Kft., a Humana termékek forgalmazója támogatta.
U.i.: az articsókát – mint minden más ételt – sokszor kell kínálnunk ahhoz, hogy a kisgyermekek (is) elfogadják!

Pölöskey Péte

Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció