Hogy van ez?

A nyáron, egyszer csak elfogyott a DTaP-vakcina. oké, mondtuk, ez előfordul. országos szállítási gondok, mint később kiderült. amikor rákérdeztünk. De hogyan fordulhat elő az, hogy az oltóorvosokat egyszerűen elfelejtik minderről előre tájé- koztatni? az információhiány, a szülői tájékoztatás elmaradása nemcsak a kötelező védőoltási rendszerbe vetett hitet, de a mi hitelességünket is fenyegeti.


Nehéz azt is megmagyarázni egy általunk korábban nem kis munkával meg- győzött, influenzaoltás iránt már elkötelezett szülőnek, hogy ha eddig volt, most miért nincs az országban patikai forgalomban egyetlen influenzavakcina sem a 3 év alatti gyermekek számára.

Így, mivel egy járványügyi szempontból jelentős korcsoport kimarad az olthatók köréből, a kétéves totyogó, biológiai fegyverként fertőzheti a család immunológiailag sérülékeny tagjait.
lehet persze oltást igényelni az alkalmazási előírásban nem szereplő korcsoport számára is, az„off label”alkalmazás azonban egyedi hatósági engedélyezéshez kötött. Ez azt jelentené, hogy az egyre zsúfoltabb rendeléseken, miközben azt sem tud- juk, hogy szorítsunk három percet arra, hogy az oltás fontosságát elmagyarázzuk, még egyenként, minden egyes oltandó gyermek részére kérvényt is kellene írnunk. adminisztráljunk, postázzunk, majd várjunk az engedélyre, amikor a kis pácienst újra visszarendeljük az oltás beadására. Valljuk meg, ez legtöbbünk számára nem
látszik életszerűnek. Sajnos úgy tűnik, hogy a szabadon választható oltások esetében a járványügyi
hatóságoknak semmilyen befolyásuk nincs arra, hogy a gyártók és forgalmazók mit és milyen ütemezéssel hoznak be az országba. Van ezért ajánlott védőoltás, ami nincs, vagy csak„off label”adható. az ellátás akadozása egyes vakcinák esetén (pl. menB) rendkívüli módon nehezíti az oltások között javasolt intervallumok betartását.
Úgy érezzük, hogy valahol gondok vannak. Korábban volt egy EPINFo nevű rendszeres tájékoztató, ami nagyon hiányzik, és volt egy Védőoltási Tudományos Tanács, ahová az alapellátó gyermekorvosokat is rendszeresen meghívták. legutóbb talán két éve hívtak.

Nem tudjuk, hogy mindennek mi az oka. Nem a mi dolgunk a felelősök keresése. Csak reménykedünk abban, hogy nem végleg romlott el valami, ami eddig jól működött.

Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció