Hí­rek

Fórumozzon a HGYE weboldalán!
Hí­rek 2018.04.21.

A HGYE tagoknak lehetőségük van fórumozni az egyesület honlapján, azaz aktuális, a kollégákat érdeklő szakmai témákról „beszélgetni”, véleményt megosztani, vagy épp a kollégák hozzászólásait olvasni. Nem kell mást tenni, mint bejelentkezni az oldalra, és felkeresni a „Fórum” menüpontot. A „Fórum” szolgáltatást csak a 2017-es tagdíjat befizetett kollégáknak van lehetősége használni!


Megtört a jég!
Hí­rek 2018.04.21.

Dr. Pető Gabriella házi gyermekorvos, egyesületünk tagja, arról tájékoztatott minket, hogy a tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola tantestülete – azonnali hatállyal, tehát már a II. félévtől érvénybe lépve – elfogadta azt a módosítást, amely szerint a szülők által eddig igazolható évi három nap helyett, félévenként 5 napot igazolhat a szülő. Reméljük, egyre több iskola követi a jó kezdeményezést.


Együtt futni jó!
Hí­rek 2018.03.27.

A Kávészünet konferencia vendégeit várjuk 2018. május 13-án (vasárnap), reggel 7:00 órakor egy közös futásra. Élvezzük a Balaton közelségét, az együtt mozgás örömét! A futócipőt ne hagyja otthon, a futópólóról mi gondoskodunk. Részvételi szándékát kérjük, jelezze Horzsa Évának a horzsae@t-online.hu e-mail címen.


A táplálkozás és a karcinogenezis összefüggései - Dr. Altorjay István Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Gasztroenterológiai Tanszék
Hí­rek 2018.03.19.

Összefoglalás: A daganatos halálozás a világon mindenütt a legelsők között található, a tápcsatornai tumorok előfordulása pedig – az egyetlen intestinalis típusú gyomorrák kivételével – fokozatos növekedést mutat. A daganatoknak a fejlett világban 30%-a, a fejlődő világban 20%-a szorosan összefügg a táplálkozással. Az étrend és a daganatképződés kapcsolata bonyolult és sokrétű, számos tényező befolyásolja, így a földrajzi, szociális-gazdasági tényezők, vallási-ideológiai eltérések mellett a táplálék minőségi és mennyiségi mutatói, az elkészítés módjai, egyéb életmódi sajátságok – dohányzás stb. A szervezetbe bekerülő toxikus komponenseket, mutagéneket két fő csoportba oszthatjuk. Vannak genotoxikus ágensek – így az N-nitrozamin, policiklikus aromás hidrokarbon, aflatoxin B1 stb. – és nem genotoxikus ágensek – így az obesitassal öszefüggő hormonális tényezők, a szabadgyökképződés fokozódása, a DNS-metiláció elősegítése, a gyulladásos és immunmoduláló hatások stb. Ugyanakkor ismeretesek olyan élelmiszerek/tápanyagok is, amelyek védőhatásúak, így például a zöldségek és gyümölcsök, a rostok, a folsav, izoflavonok, fitoszterolok, flavonoidok, vitaminok. Az utóbbi években számos izgalmas tanulmány látott napvilágot, többek között a kávéfogyasztásról, a maté tea fogyasztásának hatásairól, és több jelentős munka tárgyalta a vegetáriánus életmód következményeit is. Forrás: A cikk Magyar Belorvosi Archivum LXX. évfolyam 6/2017 számban jelent meg


Gyász - Elhunyt Szatmári András professzor
Hí­rek 2018.03.12.

63 éves korában elhunyt Szatmári András professzor, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet szakmai főigazgató-helyettese.


Megjelent az EMMI módszertani levele a 2018. évi védőoltásokról
Hí­rek 2018.03.12.

Az Egészségügyi Közlöny 2018/3 számában (312.o.) megjelent az EMMI módszertani levele a 2018. évi védőoltásokról. Évek óta jeleztük, most végre a csecsemők is bekerültek a meningococcus ellen javasoltan oltandók közé.


Rólunk írták - februári médiafigyelő
Hí­rek 2018.03.08.

Az elmúlt hetekben több sajtóesemény is érintette a HGYE-t, számos médiamegjelenés követte ezeket, amelyekben Póta György nyilatkozott. A februári - nem teljes - link-gyűjtemény a mellékletben található.


A házi gyermekorvosok 30%-a 65 év feletti
Hí­rek 2018.03.06.

A HÍR TV "Egyenesen" című műsorban Kálmán Olga beszélgetett Póta Györggyel a HGYE elnökével.


A védőoltás nem terheli, hanem működteti az immunrendszert - Magyar Gyermekorvosok Társasága
Hí­rek 2018.02.26.

A magas átoltottság miatt nem jelentenek veszélyt Magyarországon az elmúlt években Európa-szerte megjelent olyan, korábban elfeledett betegségek, mint a gyermekbénulás és a torokgyík, sőt a kontinensen több helyütt járványos méreteket öltött, védőoltással egyszerűen megelőzhető kanyaró sem. A hazai kötelező védőoltási rend nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, a vakcinák pedig jó minőségűek és biztonságosak. Ráadásul a felmérések alapján a magyarok többsége bízik is az oltóanyagok nyújtotta védelemben. A Magyar Gyermekorvosok Társasága szakembereinek meggyőződése, hogy a vakcinák nem terhelik, hanem működtetik az immunrendszert.


Kávészünet-20 és Kávéházi Szalon – 2018. május 10-13., Siófok
Hí­rek 2018.02.27.

„Gondozzuk kertjeinket!” a HGYE XX. tudományos Konferenciája. Mi az, amit ma alapvetően másképp gondolunk és csinálunk, mint 20 évvel ezelőtt?


ISSOP - a menekült gyermekek és fiatalok jogairól, egészségéről és jólétéről
Hí­rek 2018.02.19.

A 2017. évi ISSOP (International Society of Social Pediatrics and Child Health) konferencia címe „Children on the move - rights, health and wellbeing”, amelynek fő témája a menekült gyermekek ellátása volt. A több mint 140 résztvevő 26 országból, 4 kontinensről érkezett, hogy egy személyes találkozón beszéljék át napjaink meghatározó problémáját, és ezen belül a gyermekgyógyászok helyzetét. Dr. Kovács Zsuzsanna beszámolója a mellékletben található.


Szakmai állásfoglalás a 6-35 hónap közötti gyermekek influenza elleni oltásával kapcsolatban
Hí­rek 2018.01.04.

A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság Vakcinológiai Szekciójának és a Házi Gyermekorvosok Egyesületének szakmai állásfoglalása a 6-35 hónapos, egészséges gyermekek szezonális influenza elleni immunizálásához a Vaxigrip Tetra /Sanofi Pasteur/ - oltóanyaggal.


Igazolás - változást sürgetnek a gyermekorvosok
Hí­rek 2018.01.03.

Az igazolások miatti felesleges orvos – beteg - szülő találkozások tömegesen irritálják a kollégákat. Értelmes munkától veszik el az időt, rossz a szülőnek, gyereknek, rontja a munkahelyi közérzetünket, leértékeli az orvosi tevékenységet, “dokivá” silányít


Információk a meningococcus fertőzés elleni védőoltásról
Hí­rek 2016.12.12.

A napokban elhunyt gimnazista tragédiája felhívja a figyelmet a menigococcus fertőzés rendkívül súlyos veszélyeire. A betegség megelőzésének legeredményesebb módszere még mindig a védőoltás. Jelenleg mindkét, hazánkban gyakran előforduló szerocsoport (B és C) ellen hatékony vakcinával rendelkezünk, és forgalomban van az Európa több országában előforduló W135, valamint a már hazánkban is felbukkant Y szerocsoportok ellen is védettséget biztosító négykomponensű (A, C, Y, W135) oltóanyag is. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének általános tájékoztatója a meningococcus fertőzés elleni védőoltásról.


A MGYT és a HGYE közös Szekciójának nyílt levele a gyógyszerfelírási rendelet változása kapcsán
Hí­rek 2016.09.16.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete közös Házi Gyermekorvosi Szekciója. Az alapellátó gyermekorvosok tudományos szakmai műhelye “Aki nem halad, az hátrál!” www.hgyoszekcio.hu Tisztelt Alapellátó Gyermekorvos és Családorvos Kollégák!


Hasznos, jól szervezett rendezvény volt -„Gyermek-allergológia az alapellátásban”
Hí­rek 2016.09.21.

„Hasznos, jól szervezett rendezvény volt.” Ez volt a résztvevők egyöntetű véleménye a HGYE Gyermek-alapellátási Akadémia Gyermek-allergológia az alapellátásban című továbbképzéséről. A szeptembepittypangr 17.-i budapesti tanfolyam az Európai Gyermekgyógyászati Akadémia (EAP) Allergológiai Mesterkurzusa alapján került megszervezésre.


Nagyon időszerű volna végre felnőttnek tekinteni a szülőt
Hí­rek 2016.02.18.

Nagyon időszerű volna végre felnőttnek tekinteni a szülőt - Interjú dr. Kádár Ferenc gyermekorvossal. Üveg térelválasztók, színes falak, kiegészítők, recepció, gyereksarok, könyvek, tévé.


Küldöttközgyűlés, 2016. február 27.
Hí­rek 2016.02.27.

Meghívó Tisztelt Küldöttek és Tagok! A Házi Gyermekorvosok Országos Érdekvédelmi Egyesülete évi rendes küldöttközgyűlését az alapszabály 16. § (2) bekezdése értelmében, a vezetőség összehívja.


Sokszínű egészségtudatosság – Értsd, Csináld, Szeresd
Hí­rek 2015.04.15.

SOKSZÍNŰ EGÉSZSÉGTUDATOSSÁG. – ÉRTSD, CSINÁLD, SZERESD címmel az Eduvital Művek gondozásában, Prof. Falus András szerkesztésében – társszerkesztő: Melicher Dóra – megjelent könyvet ajánljuk kollégáink figyelmébe, melyről szerkesztői így nyilatkoznak:


Önkéntes Orvos-csoport
Hí­rek 2015.08.25.

Tájékoztató 2015. július végén, augusztus elején kezdtünk el gondolkodni azon, hogy civil szervezetként, tudunk-e segíteni, ha igen, miként a menekültek egészségügyi ellátásában.


Az OEP közleménye a menekültek ellátásáról
Hí­rek 2017.06.22.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye a menekültek egészségügyi ellátására vonatkozó szabályokról (2015.07.21.) A Magyarországra érkező menekült, menedékes és oltalmazott státuszt igénylő személyek egészségügyi ellátásra vonatkozó jogosultsága a menekülti, menedékesi és oltalmazotti státuszának elismerésére (együttesen: elismerési eljárás) vonatkozó hatósági eljárás függvényében alakul.


BCG oltóanyag hiány
Hí­rek 2015.07.18.

Kedves Kolléga! Az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól július 17-én kapott tájékoztatás szerint a BCG oltóanyag nemzetközi ellátási problémái miatt hazánkban sem biztosítható a folyamatos BCG oltásokhoz szükséges oltóanyag mennyiség.


Az év végéig marad a megváltozott oltási rend
Hí­rek 2017.06.22.

Az országos tisztifőorvos június 19.-i leveléből értesülhettünk, hogy a Pentaxim oltóanyag átmeneti hiánya miatt az éve első felében ideiglenesen megváltozott kötelező oltási rend érvényben marad az év végéig.


Szolidaritási nyilatkozat
Hí­rek 2015.05.25.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete hosszú évek óta küzd a gyermekek egységesen magas színvonalú ellátásáért. Két évtizede kitartóan képviseljük azt az álláspontot, hogy a gyermek-alapellátás korszerűsítését szolgáló fejlesztési koncepció kidolgozása és elfogadtatása nem tűr halasztást.


Szakmai összefogás a gyermekek egészségéért
Hí­rek 2017.06.22.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Védőnők Egyesülete és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a mai napon szakmai összefogást kezdeményeznek és aláírásukkal vállalják, hogy közösen lépnek fel a magyar társadalmat érintő legsúlyosabb civilizációs betegségek megelőzéséért, kiemelten foglalkozva a kisgyermekkorral.


Itt a meningococcus B elleni védőoltás!
Hí­rek 2017.06.22.

A Védőoltási Tudományos Tanács júniusi megbeszélésén téma volt a Bexsero néven (Novartis) júliustól forgalomba került új, meningococcus B baktérium elleni oltóanyag bevezetése.


Az alapvető emberi jogok biztosának jelentése
Hí­rek 2017.06.22.

Az alapvető jogok biztosának jelentése az AJB-4169/2012. számú ügyben


Tiltakoznak a kényszernyugdíjazás ellen a házi gyermekorvosok
Hí­rek 2017.06.22.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tiltakozik a közszférát érintő nyugdíj törvény ellen és kéri a hatályon kívül helyezését az egészségügyi szférában.


MedicalOnline 2012. augusztus 29.: Plusz pénzt kapnak az alapellátást nyújtó háziorvosok, védőnők és fogorvosok
Hí­rek 2017.06.22.

Értesüléseink szerint döntött a kormány, 14 százalékkal emelkedik az alapellátásban dolgozók kártyapénze. Információink szerint a mai kormányülésen jóváhagyták az Emberi Erőforrások Minisztériumának azt az elképzelését, miszerint az év utolsó két hónapjában már emelt összegű finanszírozást kapjanak a felnőtt-és gyermek háziorvosok, a védőnők és a területi ellátási kötelezettséggel bíró fogorvosi praxisok is


Meningococcus C elleni immunizáció
Hí­rek 2017.06.22.

A gyermekeknek és a gyermekorvosoknak egyaránt érdeke, hogy a szülők időben értesüljenek a megelőzés lehetőségéről.


Megállapodás “Sztrájkbizottság” létrehozására
Hí­rek 2012.04.17.

Megállapodás "Sztrájkbizottság" létrehozására


Ülésezett a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetősége
Hí­rek 2012.04.04.

Már hagyomány, hogy évente egy alkalommal kétnapos kihelyezett tanácskozást tart egyesületünk vezetősége. Erre ezúttal március végén Pécsett került sor, ahol vendéglátónk Párti László kolléga, valamint Pécs Város Önkormányzata volt.


Sajtóvisszhang
Hí­rek 2017.06.22.

Sajtóvisszhang az egyesület nyilatkozatára, melyben tiltakozunk a tervezett béremelés alapellátókat érintő elmaradása miatt.


Kihagyták az alapellátást
Hí­rek 2012.03.01.

Állásfoglalás Amint az széles körben ismert, az egészségügy most tervezett béremelése az alapellátás dolgozóit nem érinti. Nem vitatjuk a kórházakban, szakrendelőkben dolgozó orvosok, nővérek, műtősök és más alkalmazottak béremelésének aktualitását, nem a nekik szánt keret újraosztását kérjük.


Mi is lesz a táborozás előtti orvosi vizsgálattal?
Hí­rek 2017.06.22.

A 2012. február 7-én, a medicalonline oldalán megjelent "Mi is lesz a táborozás előtti orvosi vizsgálattal?" című cikkre (megtekinthető: itt) írt válaszok.


Tájékoztató a gazdálkodó szervezetek kötelező regisztrációjáról és a gazdasági kamarai hozzájárulás megfizetéséről
Hí­rek 2017.06.22.

Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását.


OALI Pályázat
Hí­rek 2017.06.22.

OALI Pályázati felhívás háziorvosi eszközbeszerzésre, praxisjog vásárlására, "Az Év praxisa a Kárpát-medencében".


A Házi Gyermekorvosok Egyesületének indikátorjavaslatai
Hí­rek 2017.06.22.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének indikátorjavaslatai és alapelvek – levél dr. Beneda Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság Államtitkárai Kabinet kabinetfőnőkének részére.


Praxisjog, praxisalap javaslat
Hí­rek 2017.06.22.

Javaslat az Államtitkárság részére.


A Magyar Gyermekorvosok Társasága 2011. szeptember 2-án megválasztott vezetősége a 2012 – 2015 időszakra
Hí­rek 2017.06.22.

A 2011. szeptember 2-án megválasztott vezetőség a 2012 - 2015 időszakra.


Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávéházi Szalon - Pre-congress workshop
2018. május 10.

Kávéházi Szalon - Pre-congress workshop
Siófok, Hotel Azúr
(16:30 - 19:30)Kávészünet-20. Gondozzuk kertjeinket!
2018. május 11-13.

Hotel Azúr konferenciaközpont
8600 Siófok Vitorlás u. 11.

Kiemelt partnereink
Házi Gyermekorvosi Szekció
Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek GyermekLét – A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tájékoztató elektronikus kiadványa.
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program