Hí­rek

Megjelent a Hírvivő 2023/3 száma
Hí­rek 2023.10.03.

A Hírvivő szeptemberi száma olyan témákat jár körbe, mint igazolások, influenzajárvány, telemedicina, hasi fájdalommal járó kórképek, harag, nem gyógyszeres terápiák, "néma gyilkos", gyermekkori radius torus törések kezelése orthesisben, beszámoló az ECPC kongresszusról, oltáskommunikáció, - szervezés, valamint interjú olvasható Dr. Krivácsy Péterrel, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika sürgősségi osztályának osztályvezető főorvosával.


http://www.hgye.hu/index.php?id=2&hirvivoid=88
Meghívó - 23.10.05., 17.30-tól HGYE Webinár: A gyermek fül-orr-gégészet és a gyermek-alapellátás együttműködésének lehetőségei és kihívásai
Hí­rek 2023.09.22.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete 2023. október 5-én (csütörtök), 17.30-tól “A gyermek fül-orr-gégészet és a gyermek-alapellátás együttműködésének lehetőségei és kihívásai” címmel webinárt szervez, a krónikus fül-orr-gégészeti betegségekről, az egyesület tagjai, valamint a téma iránt érdeklődő szakemberek részére.

A webinárium előadói a
SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika munkatársai:

PROGRAM:

https://forms.gle/g6zYUkY2NyCdJsoK9
Új vezetést választott az ország legnagyobb gyermekgyógyászati szakmai szervezete
Hí­rek 2023.09.20.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága ismét megtartotta tisztújító közgyűlését. A küldöttek meghallgatták és elfogadták a szervezet Vezetőségének és Felügyelő Bizottságának 4 éves beszámolóját. A küldött-közgyűlés új Elnököt, Főtitkárt és Elnökséget is választott.

A soron következő küldött-közgyűlés szavazott arról, hogy ki vezesse további 4 évig a Magyar Gyermekorvosok Társaságát 2024. január elsejétől. A voksok többségét Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa szerezte meg. Az új főtitkár személyéről is született döntés. Dr. Havasi Katalin házi gyermekorvost, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét választották meg. Tanácsadó elnökként dolgozik majd a Társaságnál Dr. Gárdos László jelenlegi elnök és Dr. Mogyorósy Gábor jelenlegi főtitkár.


HGYE Őszi konferencia - Viharban edződünk - 2023.11.10-11. - Budapest
Hí­rek 2023.09.11.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete 2023. november 10-11. között rendezi meg XXVIII. Őszi konferenciáját, Viharban edződünk címmel.

Helyszín: Park Inn By Radisson Budapest (1138 Budapest, Szekszárdi u. 16-18.)

FŐ TÉMÁK:
• szakmapolitikai aktualitások
• a jövő rendelőjében
• indikátorok
• védőnők
• praxismenedzsment

A regisztrációs felületet hamarosan megnyitjuk, amelyről hírlevélben tájékoztatjuk a tagságot. 


Dr. Havasi Katalin HGYE-elnök MAVE tiszteletbeli tagja címben részesült
Hí­rek 2023.09.10.

A Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) hagyományaihoz híven minden évben tagjai javaslata alapján tiszteletbeli tagokat fogad soraiba. tiszteletbeli tag címet olyan személy kaphat, aki munkássága során szakmai-, és társadalmi életben szerzett tapasztalatai alapján a védőnők önálló tevékenységét nagymértékben támogatta és szakmai fejlődésüket segítette, valamint kiemelkedő a munkássága a prevenció területén.

2022-ben a MAVE tiszteletbeli tagjainak sorába választották Dr. Havasi Katalint a Házi Gyermekorvosok Egyesülete elnökét, aki az oklevelet nemrégiben vette át. 
Gratulálunk az elismeréshez.

Forrás és fotó: MAVE - Védőnők lapja


Összefoglaló egyes diagnosztizálható, terápiával már rendelkező ritka betegségekről
Hí­rek 2023.09.10.

Elkészült a ritka betegségek bővített kiadványe, így az eddigi 10 különböző ritka betegség leírása mellett, további 8 ritka kórral bővült, azonosítva a betegség fennállására gyanút adó tüneteket, valamint megjelölve a beteg további irányítását segítő, releváns vizsgálatokat végző központokat, amelyek hasznos információval szolgálhatnak a házi gyermekorvosok számára is.


Digitális Kelengye
Hí­rek 2023.08.17.

Kedves Kollégák!

Az egészségügy digitális transzformációja és az adatok egységesítése folyamatban lévő európai léptékű feladat, aminek Magyarország is a része. Emiatt a digitalizáció az egészségügy vonatkozásában is, mint érzékelitek, felgyorsul. Az EESZT-ben elérhetőek az egészségügyi adatok, dokumentációk valamint megjelent az Egészségablak  applikáció, ami lehetővé teszi, hogy akár a mobiltelefon segítségével is megjeleníthesse a beteg az egészségügyi ellátás adatait. Egyik következő lépés az előjegyzések elektronikus felszínre való irányítása. Tervezett, hogy a betegek önállóan is foglalhatnak szakrendelésre időpontot, vagy ott módosíthatják a megkért időpontot- akár a mobilapplikáción keresztül akár az EESZT weboldalon keresztül, amennyiben van a gyermeküknek EESZT elérése. 


NEAK tájékoztatása a háziorvosi szolgáltatókat megillető bértámogatásról
Hí­rek 2023.08.14.

Kedves Kollégák,

a bérkiegészítéssel kapcsolatban több kérdés is érkezett, amelynek megválaszolásában Dr. Kőrösi László NEAK ellátási főigazgató-helyettes helyettesítői jogkörben eljáró főosztályvezetőt kerestük meg és az alábbi tájékoztatást kaptuk.HGYE ajánlások, igazolások
Hí­rek 2023.08.11.


Szakdolgozói bértámogatás
Hí­rek 2023.08.04.

Kedves Kollégák!

Jelen értelmezésünk szerint, a júliusi bérrel (augusztus elején esedékes kifizetés) ki kell utaljuk a megnövekedett bértámogatást (abban az esetben, ha nem volt magasabb a szakdolgozói bér, mint ahogy a jelenlegi elvárásban szerepel). A kormányrendelet melléklete tartalmazza a szakdolgozók július 1-től érvényes bértábláját, az alapellátásra az "E" oszlop vonatkozik.

Sok bizonytalanság is merült fel ebben a kérdésben, melyekkel kapcsolatosan levélben tettünk fel kérdéseket. Amint lesz pontos információnk, tájékoztatunk Benneteket. A rendeletet az alábbi linken éritek el, a bértáblát külön is csatoljuk hírlevelünkhöz.

A Kollegiális vezetők tárgyalásairól Békássy Szabolcs által írt részletes összefoglalót is csatoljuk.


Házi gyermekorvos is végezhet saját praxisába tartozó pácienseinél sportorvosi vizsgálatot
Hí­rek 2023.06.10.

Házi gyermekorvos is végezhet saját praxisába tartozó pácienseinél sportorvosi vizsgálatot, ha szerződik az OSE-vel és megfelel a jogszabályi követelményeknek, amelyet az alábbi jogszabályi helyek tartalmaznak:

https://www.osei.hu/orszagos-sportorvosi-halozat/haziorvosok-es-hazi-gyermekorvosok-listaja.html
Tényleg a lényeg - AZ ALLERGIA
Hí­rek 2023.06.10.

Kedves Kollégák! 

A csatolva található kezelési séma, algoritmus, a napi munkánk során leggyakoribb tünetek és kórképek esetén diagnosztikai és terápiás támogatást nyújt. Összefoglalva a vezető tüneteket, osztályozva a súlyosságát, felsorolva a terápiás lehetőségeket. Mindezt a legfrissebb szakmai ajánlásokkal harmónizálva. 

Egy sorozat elindítását tervezzük, amelynek az allergia ellátási algoritmusa lenne az első eleme.
Nem tűztük ki célul a legújabb kutatások genetikai vagy mikrobiológiai hátterének elemzését, és legtöbbünk számára talán nincs is benne új információ, azonban talán egy lépés lehet a gyermekek alapellátásànak egységes szemlélete felé.

Honlapunkon megtalálható letölthető formátumban.

Forgassátok haszonnal!


eHVB rendszer segédletei
Hí­rek 2023.06.10.

Elektronikus Halottvizsgálati Bizonyítványt kiállító (eHVB) rendszer

https://okfo.gov.hu/Szakmai_informaciok/eHVB_felhasznaloi_segedlet
A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság szakmai állásfoglalása az amoxicillin és ampicillin átmeneti országos ellátási hiánya kapcsán
Hí­rek 2023.02.06.

Az egész Európát, így hazánkat is érintő átmeneti gyógyszerellátási hiány következtében fontos, a profilaxisban és a terápiában is kiterjedten használt antibiotikumok (intravénás ampicillin, orális amoxicillin) válhatnak átmenetileg elérhetetlenné.Videó a látássérült gyermekek segítésére
Hí­rek 2023.02.06.

Az alábbi linken tekinthető meg a Hajdú-Bihar Megyei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium bemutatkozó videója, amellyel a látássérült gyermekeknek nyújthatunk segítséget. 

https://m.youtube.com/watch?v=9_MgKLjy5BE&feature=youtu.be
Az egészséges csecsemő (0-12 hó) táplálása - Ajánlás az egészségügyi szakmai irányelv alapján
Hí­rek 2022.11.01.

A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság kiadványa - Az egészséges csecsemő (0-12 hó) táplálása - a bizottság honlapján megtalálható letölthető formátumban.


Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet - Biztos pont a változó világban
2023. május 4-7.

2023. május 4-7. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció