Hí­rek

A HGYE 1400 maszkot és pajzsot szerzett be a házi gyermekorvosoknak
Hí­rek 2020.04.09.

Annak érdekében, hogy elősegítsük az első vonalban dolgozó kollégáink egyéni védőfelszereléssel való ellátását, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete több támogató bevonásával 1 400 darab FFP2 maszkot és műanyag arcvédő pajzsot szerzett be közel 7,4 millió forint értékben, és juttatott el minden házi gyermekorvos számára, függetlenül attól, hogy tagjai-e az egyesületüknek vagy sem.

Ezúton köszönjük a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft., a GlaxoSmithKline Kft., a BG Distribution Hungary Kft, a Mikszáth Patika Alapítvány nagylelkű anyagi támogatását, valamint a védőeszközök orvosokhoz való eljuttatásában szerepet vállaló aktív tagjaink segítségét.


https://www.facebook.com/100000690795606/videos/3142418392457823
HGYE-BKGYT: Online antibiotikum rendelés
Hí­rek 2020.03.30.

A csatolt anyagból megtudhatják, hogy a koronavírus-járvány napról-napra új helyzet elé állítja az alapellátásban dolgozó gyermekorvosokat, ezért olyan ellátási formák kialakítása szükséges, amelyek továbbra is garantálják a gyermekek biztonságát – az idős – ellátóorvosok veszélyeztetése nélkül. Minden bizonnyal lesz olyan időszak amikor a betegeket személyes találkozó nélkül, „virtuális rendelőkben” kell diagnosztizálni és gyógyítani.  Egészségügyi válsághelyzet – időszakos kirendelés
Hí­rek 2020.04.02.

A Kormány 40/2020. (III. 11.) rendeletével, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére, veszélyhelyzetet hirdetett ki, amely számos területen érezteti hatását az egészségügyi ellátásban, így az alapellátásban is.


2020. 03. 24-től hatályba léptek a közterhekkel kapcsolatos jogszabályváltozások
Hí­rek 2020.04.03.

A 2020. március 24-én hatályba lépő kormányrendeletek:a 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet közterhekkel kapcsolatosrészletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló 61/2020. (III. 23.) Korm.rendelet intézkedései.

A frissjogszabály az alanyi kör tekintetében pontosítja, kiegészíti a mentesítésiszabályokat


Tájékoztató koronavírus fertőzés gyanú esetére - Félek, hogy koronavírus fertőzésem van…
Hí­rek 2020.03.24.

Mikor kell arra gondolnom, hogy COVID-19 fertőzésre gyanús a gyermekem, vagy esetleg én?
Ha magas lázzal, száraz köhögéssel hirtelen kezdődő betegsége van ÉS
- az elmúlt 14 napban külföldön járt
- vagy igazolt COVID-19-fertőzöttel találkozott
- vagy állapota hirtelen romlik, és ez más egyéb okkal (pl. középfülgyulladás, mandulagyulladás,
arcüreggyulladás) nem magyarázható
- vagy az Ön közvetlen környezetében (család, munkahely, barátok) halmozottan fordulnak elő hasonló, hirtelen
kezdődő légúti tünetekkel járó megbetegedések


http://www.atv.hu/belfold/20200320-gyerekeknel-enyhebb-tunetekkel-jelentkezik-a-koronavirus-de-veszelyes-lehet
Hogyan beszéljünk a gyerekekkel a koronavírusról?
Hí­rek 2020.03.23.

A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága készített egy összefoglalót, arról hogyan beszéljünk a gyerekekkel a koronavírusról. 


HGYE javaslat a házi gyermekorvosi ellátás működési rendjére jelen járványügyi helyzetben
Hí­rek 2020.03.23.

A kialakult járványügyi helyzet, valamint a humán erőforrásból a 65 éven felüli és krónikus betegségben, állapotban szenvedők kiesése az ellátásból az azonnali ellátási rend radikális átalakítását követeli. A két csoport kiesése a házi gyermekorvosok közel felét érinti, ezért a Házi Gyermekorvosok Egyesülete készÍtett egy javaslatot a házi gyermekorvosi alapellátás árszervezésére, amelyet alább és a csatolt PDF-ben olvashatnak. A javaslat akár alapot nyújthat, adhat a házi gyermekorvosok saját területük zökkenőmentes és biztonságos átalakítására.

A javaslatot a HGYE továbbította Prof. Dr. Kásler Miklós miniszternek és Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvosnak, megfontolásra. Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság felhívása minden főfoglalkozású iskolaorvos és iskolavédőnő számára gyermek alapellátás megsegítésére
Hí­rek 2020.03.20.

Az egészséges gyermekek védelme és az alapellátás működőképességének fenntartása érdekében minden főfoglalkozású iskolaorvos és iskolavédőnő egyénileg fontolja meg a segítés lehetőségét, tájékozódjon a településén a szükségletekről és jelezze a háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak, amennyiben fel tudja ajánlani a segítségét, illetve önkéntes munkavégzésre az alábbi honlapon is jelentkezhet: covid-onkentes.aeek.hu

A teljes levél az alábbi PDF-ben olvasható el.

Hasznos információk, linkek, elérhetőségek!
Hí­rek 2020.03.17.

Kedves Kollégák,

alább néhány hasznos információ, elérhetőség, amely segítheti munkánkat ebben a nehéz helyzetben, amelyek a saját és betegeink biztonságát elősegítik, és amelyek a járvánnyal szembeni küzdelmet megkönnyítik!

Központi tájékoztató telefonszám:  06-80-277-455 /  06-80-277-456

Készenléti mentők telefonszáma:   1824


Gyermekorvosi alapellátás szervezésének általános szempontjai koronavírus-járvány idején
Hí­rek 2020.03.16.

A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága készített egy ajánlást a gyermekorvosi alapellátás szervezésére, amelynek célja:

  • Minimálisra csökkenteni annak az esélyét, hogy a koronavírus fertőzés a gyermekorvosi ellátás során (rendelőn belül és azon kívül) jöjjön létre.
  • A betegellátás során a lehető leghamarabb - még a rendelőben történő megjelenés előtt - kiszűrni a lehetséges koronavírus fertőzötteket, illetve kontaktokat, azokat mielőbb a megfelelő ellátóhelyre irányítani.
  • Minimálisra csökkenteni az egészségügyi személyzet koronavírussal történő fertőződésének lehetőségét, különös tekintettel a 60 évnél idősebb dolgozókra.
  • Biztosítani a halaszthatatlanul szükséges gyermekorvosi alapellátási tevékenység folyamatosságát
A teljes anyag a csatolmányban olvasható, tölthető le és használható fel a munka során segédletként.

Ezen információk a mai napon rendelkezésre álló ismeretek alapján készültek, amelyek később bármikor változhatnak!


Javaslatok az egészséges tanácsadások és a védőoltások kivitelezéséhez COVID-19 pandémia idején
Hí­rek 2020.03.16.

A jelenlegi járványügyi helyzetre, a hozott intézkedésekre tekintettel a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága, a Vakcina Tanácsadó Testület szakmai egyetértésével készített egy szakmai ajánlást a csecsemőkori rutin oltások beadásáról COVID-19 pandémia idején.


Koronavírus - Mit tegyünk az ügyeleti időben jelentkező betegségek ellátásával kapcsolatban? Tájékoztató szülőknek!
Hí­rek 2020.03.15.

A Biztos Kezek tájékoztató anyaga szülőknek arra az esetre, ha ügyeleti időben jelentkező betegségek ellátására van szükség. EMMI: A veszélyhelyzetre tekintettel egyszerűsödnek a gyógyszerkiváltás szabályai 2020.03.13-tól
Hí­rek 2020.03.15.

Az EMMI által 2020. március 13-án életbe lép az eRecept kiváltásra vonatkozó rendeletről szóló tájékoztatás, amely szerint péntektől bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit. Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit. A rendelet szerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJszámát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.


A XXII. Kávészünet Konferencia tervezett időpontja 2020. november 13-15.
Hí­rek 2020.03.12.

A kormány a 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása érdekében kihirdetett veszélyhelyzet miatt, valamint a résztvevők, az előadók és mindenki egészségének védelme érdekében a Házi Gyermekorvosok Egyesülete elhalasztja a 2020. május 8-10. időpontra tervezett „Kávészünet-22” konferenciáját. 

A rendezvény tervezett időpontja: 
2020. november 13-15.


A HGYE koronavírussal kapcsolatos állásfoglalása
Hí­rek 2020.03.01.

Tisztelt Kollégák!

A koronavírussal kapcsolatos legutóbbi eljárásrenddel és a médiában elhangzó tájékoztatással kapcsolatban a háziorvosok és házi gyermekorvosok munkája szempontjából számos probléma merül fel.
Egyesületünk véleményét egy állásfoglalásban fogalmazta meg, amelyben felhívjuk a figyelmet a jelen eljárásrend ellentmondásaira és egyben javaslatokat teszünk egy új eljárásrend kidolgozásához is.


Koronavírussal kapcsolatos tájékoztató anyagok szülőknek, házi gyermekorvosoknak
Hí­rek 2020.03.01.

A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága koronavírus munkacsoportja néhány igen hasznos, praktikus tájékoztató anyagot készített. Megköszönve az Altorjai Péter vezette munkacsoport kiváló munkáját, ezeket az információkat a HGYE tagjai számára is elérhetővé tesszük.

Az alábbi linkről tölthetők le a koronavírussal kapcsolatos, szülőknek szóló tájékoztató anyag, az orvosi igazolásokra vonatkozó ajánlás, valamint  cselekvési terv koronavírus gyanús beteg esetén.


Meghívó a Magyar Házi Gyermekorvosok Klinikai Vizsgálati Hálózata (HunPedNet) 2020. évi rendes Taggyűlésére
Hí­rek 2020.02.26.

a Magyar Házi Gyermekorvosok Klinikai Vizsgálati Hálózata (rövidített elnevezése: HunPedNet) székhelye: H-1133 Budapest, Ipoly u. 5/E. V. emelet 24. 2020. évi rendes Taggyűlésére (Csatlakozók ülésére)Orvosi igazolások - eljárásrend
Hí­rek 2020.02.24.

Az orvosi igazolásokkal kapcsolatban januárban tárcaközi egyeztetés történt Dr. Bogdányi Katalin, Dr. Póta György és Dr. Tordas Dániel részvételével. Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár kérése volt az alábbi levél megírása az iskolák és házi gyermekorvosok részére. Ebben a 20/2012 (VIII.31) EMMI rendelet értelmezését foglaltuk össze, emellett felszólítottuk az iskolákat, hogy a házirendet is módosítsák, többek között emeljék meg a szülői napok számát - bár ebben az esetben továbbra is betegséget csak orvos igazolhat. A végleges megoldást csak a rendelet módosítása jelentheti, ezzel kapcsolatban további egyeztetések lesznek.


Kérjük a kedves kollégákat is, hogy a változtatásig a levélben leírtak szerint járjanak el!


Meghívó a HGYE küldöttgyűlésre - 2020. március 21., 9:30
Hí­rek 2020.02.21.

Tisztelt Küldöttek, Megyei Összekötők, Vezetőségi és Felügyelő Bizottsági valamint Egyesületi Tagok!Házi Gyermekorvosok Országos Érdekvédelmi és Szakmai Egyesületének vezetősége az alapszabály 16. § (2) bekezdése értelmében a szervezet évi rendes küldöttgyűlését összehívja.A küldöttgyűlésen rendes tagok, tiszteletbeli és pártoló tagok egyaránt részt vehetnek, de szavazati joggal nem rendelkeznek.A küldöttgyűlés kezdete: 2020. március 21.-én 09 óra 30 perc.A küldöttgyűlés helye: Danubius Hotel Hélia (1133 Budapest, Kárpát u. 62-64.).1 év alatti gyermekek K-vitaminnal történő kezelése
Hí­rek 2020.01.17.

2019. december 19-én lépett hatályba a 28/2019. (XII. 11.) EMMI rendelet a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról szóló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet módosítása


Az ÁEEK tájékoztatója a felírási igazolást érintő változásokról
Hí­rek 2020.01.05.

A Magyar Közlöny 2019. évi 207. számában kihirdetésre kerültek a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendeletet érintő módosítások, melyek érintik a felírási igazolás, valamint a vényköteles gyógyszerek - orvosnak, állatorvosnak és gyógyszerésznek történő - vény nélküli kiadhatóságának szabályait az alábbiak szerint:Megjelent a Hírvivő téli száma
Hí­rek 2019.12.30.

Az idei év utolsó számában is rengeteg hasznos, érdekes szakmai cikk található, valamint interjú olvasható Herman Avner Cohen izraeli gyermekgyógyász professzorral.


Kollegiális szakmai vezetői pályázat - határidő: 2020. január 22.
Hí­rek 2019.12.27.

2019. december 23-án az Állami Egészségügyi Ellátó Központ ismét kiírta a Kollegiális szakmai vezetői pályázatot, amelyre 2020. január 22-ig lehet benyújtani a pályázatokat.


A HGYE és az „Egy szív a gyermekekért” Alapítvány pályázata
Hí­rek 2019.12.04.

„Egy szív a gyermekekért” Alapítvány hosszú évtizedek óta elkötelezett támogatója a gyermek-egészségügynek. Az Alapítvány összefogva a hazai és külföldi gyógyintézetekkel 2004-től támogatást nyújt a fiatal egészségügyi szakembereknek a legújabb gyógyászati technikák elsajátításához.


Kincses Gyula a MOK új elnöke
Hí­rek 2019.11.30.

A magyar orvostársadalom legfontosabb szervezetének számító Magyar Orvosi Kamarának 16 év után új vezetője lesz. Kincses Gyulát elsöprő többséggel választották meg a MOK élére.


Mi lesz a születendő gyerekek egészségügyi alapellátásával?!
Hí­rek 2019.11.15.

Házi Gyermekorvosok Egyesülete 2019. november 13-án sajtó-háttérbeszélgetést tartott a legnagyobb napilapok egészségüggyel foglalkozó újságírói számára. A beszélgetésen, Dr. Póta György elnök, olyan témákról beszélt, mint például a családvédelmi akcióterv keretében születendő gyerekek egészségügyi alapellátásával kapcsolatos aggályok, az alacsony házi gyermekorvosi rezidensi létszám, a preventív szemlélet, az egészségmegőrzés, a szülők edukációja, iskolai igazolások, de szó volt a jövő hét végi XXV. Őszi Konferenciáról is, ahol szintén fontos szakmai témák kerülnek terítékre, megvitatásra.


ISSOP legújabb hírlevele
Hí­rek 2019.11.06.

Az alábbi linken olvasható az ISSOP legújabb hírlevele. Olyan izgalmas témáról is beszámol, mint az idén szeptemberben Bejrútban rendezett sikeres konferencia, amely a háborús konfliktusok gyermekekre való hatásait járta körül. A tervek szerint a közeljövőben egy ajánlást is megfogalmaznak a témával kapcsolatban.


Véd a kanyarómegbetegedés a rák ellen?
Hí­rek 2019.10.16.

Laikus és oltásellenes körökben újabban terjed az a nézet, hogy azért nem szabad kanyaró ellen oltani, mert a betegség átvészelése rák elleni védettséget biztosít. Ezen nézet összefügg a morbilli vírusból előállított onkolitikus víruskísérletekkel. Ezen vírus fertőzi és elöli a ráksejteket és fokozza a tumor elleni immunválaszt.


Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet-22
2020. május 8-10

Kávészünet-22
Siófok, Hotel Azúr
ELHALASZTVA

Kiemelt partnereink
Házi Gyermekorvosi Szekció
Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek GyermekLét – A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tájékoztató elektronikus kiadványa.
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció