Hí­rek

Program - Izgalmas beszélgetések, előadások aktuális témákról
Hí­rek 2022.08.10.

Kedves Kollégák!

Szeretettel és tisztelettel hívunk és várunk szeptember 8-10. között a Hotel Club Tihanyban, ahol a HGYE immár XXVII. Őszi szakmapolitikai és szakmai konferenciáját rendezi meg. Bízunk benne, hogy ismét emlékezetes perceket, találkozásokat és beszélgetéseket élhetünk át közösen a gyönyörű szép Tihanyban. Regisztráció

A rendezvényünkre elfogadta meghívásunkat 

https://hgyeosz27.ementin.hu/program/simplelist
COVID+ gyermekek betegútjai - leirat
Hí­rek 2022.08.10.

2022 nyarának magasabb COVID esetszámai indokolttá teszik ezen gyermekek betegútjainak pontos szervezését. Jelen leiratunkkal ezt a célt szeretnénk támogatni. A jelenleg terjedő variánsra különösen jellemző tünet a magas láz és etetési/itatási nehezítettség, valamint továbbra is a laryngitis-es tünetek, nagyobbaknál a rekedtség.


Megjelent a Hírvivő 2022/2. száma
Hí­rek 2022.07.05.

A Hírvivő idei második száma olyan témákat jár körbe, mint 

http://www.hgye.hu/index.php?id=2&hirvivoid=82
Állásfoglalás az iskolai beiratkozáshoz és kollégiumi beköltözéshez elvárt háziorvosi igazolásokról
Hí­rek 2022.07.05.

A jelenleg hatályos jogi szabályozás szerint az iskolai beiratkozásnak nem feltétele  háziorvosi igazolás kiállítása, a gyermekintézményekbe való felvétel előtti orvosi vizsgálat kötelezettsége   minden esetben teljesül az életkori szűrővizsgálatok kapcsán, amely vizsgálatok eredménye a gyermekegészségügyi könyvben rögzítésre kerül. A gyermekről ötéves életkorában a külön jogszabály szerinti „fejlődési szint megítéléséhez az iskolai felkészítés elősegítésére ” megnevezésű orvosi adatlap megalapozza az iskolaegészségügyi dokumentációt, a későbbi életkori vizsgálatok az iskola-egészségügy keretében megtörténnek és az anamnesztikus adatoknak az iskola-egészségügyi dokumentációban szerepelniük kell. 


Közlemény a Diákolimpián részt vevő sportolók orvosi alkalmassági igazolásáról
Hí­rek 2022.05.12.

Csatoltan olvasható a Magyar Diáksport Szövetség tájékoztatója, amelyben a Diákolimpián részt vevő iskolákat, intézményvezetőket az érintett pedagógusokat, a diáksportolókat és szüleiket informálja, hogy – a Versenyszabályzat szerint − az országos tanulmányi és tehetséggondozó versenyen a 2017/2018. tanévben a nevezésnek és a versenyeken való részvételnek nem feltétele, hogy a tanulók orvosi igazolással rendelkezzenek.


A Házi Gyermekorvosok Egyesülete új alapszabálya
Hí­rek 2021.11.09.

A Fővárosi Törvényszék 2021. szeptember 26-ával jóváhagyta a Házi Gyermekorvosok Egyesülete változásbejegyzési kérelmét, így a HGYE-nek a fenti időponttól új alapszabálya van, amely alább olvasható.


Javaslat iskolai oltások időzítésére
Hí­rek 2021.09.20.

Az évkezdés a hatodik és hetedik osztályban a kampányoltások időszaka. Mivel idén a COVID-19 elleni védőoltási kampány is elkezdődött, ez befolyásolhatja az iskolai kampányoltások időzítését. A kötelező védőoltások és a választható HPV oltás időzítését hetedik osztályban a következőképpen javasoljuk a járványra tekintettel:


HGYE tájékoztatója az ügyeleti rendszer átalakulásáról 2.
Hí­rek 2021.09.20.

Az ügyeleti rendszer átalakításáról szóló sorozatunk ezen részében összefoglaljuk, hogy melyek azok a szempontok, amelyeknek ideális esetben érvényesülnie kellene a gyermek-alapellátási ügyelet szervezésekor.


Egy nehéz év karácsonyára
Hí­rek 2020.12.22.

Közeledik az év vége, a számadás, a visszatekintés ideje, így mi is visszatekintünk az elmúlt hónapokra. 

A magyar házi gyermekorvosi rendszer évtizedek óta − a világon egyedülálló módon − alanyi jogon és térítésmentesen biztosítja minden gyermeknek a magas színvonalú gyermekgyógyász szakorvosi szintű alapellátást az ország legnagyobb részén. 


Közlemény
Hí­rek 2020.12.16.

Budapest, 2020. december 16. - A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az egészségügyben várható változásokat, így a jelentős finanszírozásbővülést hatékony eszköznek tartja az alapellátásban dolgozók munkájának elismerésére, az alapellátás vonzerejének javítására, valamint az egészségügyben sok évtizede jelenlévő, romboló hálapénz-gyakorlat kivezetésére egyaránt.   


Elnöki beszámoló 2020/12/7
Hí­rek 2020.12.07.

Kedves Kollégák!

A most kezdődő ciklusban a HGYE új vezetősége elnöki beszámolókban teszi elérhetővé a tagok számára az egyesület tagjait érintő  ügyeket, azokat a témákat, amelyek a házi gyermekorvos kollégák munkáját segítik és előremozdítják. Az elnöki beszámolók a honlapon is megtalálhatók!

A folyamatban lévő egészségügyi átalakítás során létkérdés, hogy szakterületünket megfelelően pozicionáljuk, képviseljük és megfelelő minőségű szakmai anyagokkal támogassuk a házi gyermekorvoslás jövőjének megtervezését.


Dr. Horváth Ildikó: összefogás a HGYE-vel a gyermekek magas szintű ellátásáért
Hí­rek 2020.12.07.

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága közleménye szerint, eredményesen zárult a gyermekorvosi alapellátással kapcsolatos megbeszélés dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke között.

https://kormany.hu/hirek/kozos-osszefogassal-a-gyermekek-magas-szintu-ellatasaert
Elhunyt Dr. Kozma János - 2017-ben a Kárpát-medence házi gyermekorvosa volt
Hí­rek 2020.12.07.

„A mély gyász, amelyet egy szeretett lény halálakor érzünk, abból a megérzésből fakad, hogy minden egyénben rejlik valami leírhatatlan, valami, ami csak rá jellemző, és ezért teljességgel pótolhatatlan…”  

Kozma János 1962-ben, Kószó Pál tisztifőorvossal, az országban elsőként szervezték meg a gyermekgyógyászati alapellátást Hódmezővásárhelyen!


Elhunyt Dr. Kozma János
Hí­rek 2020.12.07.

Megilletődve és megrendülten fogtam tollat, hogy sokunk orvos-példaképének halálhíréről tájékoztassam a magyar gyermekorvos-társadalmat. 

88 éves korában eltávozott közülünk Hódmezővásárhely legkedveltebb és legszeretettebb házi gyermekorvosa: Dr. Kozma János Címzetes Főorvos. Ravatala mellett utolsó útján mondhattam el a következő néhány botladozó, búcsúzó mondatot arról, hogy mit is jelentett nekünk, gyermekorvos kollégáknak Főorvos Úr példás szakmai életútja.


Elhunyt Dr. Szőnyi László gyermekgyógyász, gasztroenterológus
Hí­rek 2020.12.06.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 2020. december 3-án hosszú, súlyos betegség után, életének 71. évében elhunyt Dr. Szőnyi László gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika nyugalmazott docense.


Új vezetőséget választott a HGYE és megvitatták jelenüket, jövőjüket
Hí­rek 2020.11.21.

Budapest, 2020. november 21. - a mai napon a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) egésznapos online közgyűléssel egybekötött szakmapolitikai fórumot tartott a tagok és érdeklődők számára. A délelőtti órákban, virtuális térben, az egyesület megválasztotta új vezetőségét, a délutáni fórumon pedig az ellátórendszert, az alapellátást valamint a gyermekgyógyászatot érintő lehetséges változásokról, kérdésekről tartottak kerekasztal-beszélgetést.

A mai naptól regnáló, tizenegy tagú vezetőség tagjai: Dr. Havasi Katalin (elnök), Dr. Kovács Ákos és Dr. Losonczi László, (alelnökök) Dr. Altorjai Péter, Dr. Fábián Dóra, Dr. Győri Blanka, Dr. Kántor Irén, Dr. Muzsay Géza, Dr. Onozó Beáta, Dr. Pátri László, Dr. Sutka Melinda (vezetőségi tagok).


Gyermek COVID-19 eset követése - Protokoll alapellátók részére
Hí­rek 2020.11.18.

Függetlenül az életkoruktól, a gyermekeket is eltérő súlyossággal érinti az új koronavírus fertőzés okozta megbetegedés, a COVID-19. A nemzetközi survaillance adatok szerint a 18 év alatti gyermekek közel 57%-ban tünetmentesen vagy csak enyhe tünetekkel zajlik a betegség, de 2-4% hospitalizációra szorul. Fennálló alapbetegség miatt kockázati csoportba tartozó gyermekeknek közel 8-10-szer gyakrabban fordul súlyosabbra az állapotuk, ezért ők extra figyelmet kívánnak. 


A Házi Gyermekorvosok Egyesületének állásfoglalása a 65 évnél idősebb és/vagy krónikus betegséggel élő házi gyermekorvosok helyettesítéséről az alapellátás újraindításával összefüggésben
Hí­rek 2020.05.06.

Az emberi erőforrások miniszterének 2020. április 30-i keltű, IV/4265/2020/EAT iktatószámú, az egészségügyi ellátás új rendje tárgyú levele értelmében 2020. május 4-én újraindul a házi gyermekorvosi és védőnői ellátás.

Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a házi gyermekorvosi ellátás az országban nem állt le! A járványügyi vészhelyzet bevezetése óta eddig is, a nemzeti védőoltási rendszert fenntartva, minden két év alatti gyermek megkapta a kötelező és ajánlott védőoltásait. Távkonzultáció keretében rendeltünk, tanácsot adtunk, munkaidőben és azon túl is rendelkezésre álltunk betegeink számára. Minden esetben, amikor a személyes vizsgálat nélkülözhetetlen volt, megvizsgáltuk a beteg gyermeket és szükség esetén egészséges tanácsadást is tartottunk. Aki sürgősen szakellátásra szorult, azt mindig a megfelelő helyre tudtuk irányítani. A 65 év feletti kollégák védelmében megszerveztük a praxisuk ellátását. A gyermek-alapellátás újraindítása helyett tehát annak a jelen járványügyi helyzethez igazodó finomhangolásáról kell beszéljünk. 


Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
HGYE Őszi Konferencia - Megújuló lendülettel! Régi célok, új utak
2022. szeptember 8-10.

2022. szeptember 8-10. között kerül megrendezésre a HGYE Őszi konferenciája Tihanyban.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció