Hí­rek

Mikor engedhetjük vissza a betegségből gyógyult gyermeket közösségbe?
Hí­rek 2022.11.11.

A Robert-Koch Institut és Deutsche Akademie für Kinder-und Jugendmedizin e.V ajánlásai alapján a magyar javaslatot a Házi Gyermekorvosok Egyesülete készítette. 

Gyakran nehéz eldönteni, hogy mikor engedhetjük vissza egy betegség után gyermekünket közösségbe. Ehhez adunk segítséget az alábbiakban.
 


Az egészséges csecsemő (0-12 hó) táplálása - Ajánlás az egészségügyi szakmai irányelv alapján
Hí­rek 2022.11.01.

A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság kiadványa - Az egészséges csecsemő (0-12 hó) táplálása - a bizottság honlapján megtalálható letölthető formátumban.


Útmutató az orvosi beutalók helyes alkalmazásához
Hí­rek 2022.10.20.

Az orvosi beutaló az alapellátás és a járó- és fekvőbeteg-szakellátás, a járóbeteg-szakellátás és járóbeteg-szakellátás, illetve a járóbeteg-szakellátás és fekvőbeteg-szakellátás közötti kommunikációt szolgálja. A beutalók kötelező tartalmi elemeit és helyes alkalmazását rendeletek rögzítik. A mindennapos felhasználás során számos helytelen gyakorlat alakult ki, ezek korrekciójában és a helyes gyakorlatban kíván útmutatást adni e dokumentum, mely a hivatkozott jogszabályok alapján készült.


Megjelent a Hírvivő 2022/3. száma
Hí­rek 2022.10.05.

A Hírvivő idei második száma olyan témákat jár körbe, mint 
A házi gyermekorvosi ellátási modell, 2022 fő elemei − Felelősek vagyunk az új házi-gyermekorvos generációért, a gyermekekért, a szülők edukációjáért − Ismeretlen eredetű hepatitis − COVID-statisztika a körzetben − Elhunyt Marthe Gautier, a 21-es triszómia elfeledett felfedezője − Immunszuppresszív kezelések mellékhatásai − A gyermekkori heveny féregnyúlvány-gyulladásról − Nyaki ciszták és sipolyok − A házi gyermekorvosok szerepe a klinikai vizsgálatokban − A gyermek-alapellátás európai körképe − Gyermekjogi státusz − Tájékoztató a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) 2022. szeptember 1-jei változásáról − Ki jogosult gyodra?

Interjú olvasható Dr. Rósa Ágnessel, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete alelnökével.

http://www.hgye.hu/index.php?id=2&hirvivoid=83
COVID+ gyermekek betegútjai - leirat
Hí­rek 2022.08.10.

2022 nyarának magasabb COVID esetszámai indokolttá teszik ezen gyermekek betegútjainak pontos szervezését. Jelen leiratunkkal ezt a célt szeretnénk támogatni. A jelenleg terjedő variánsra különösen jellemző tünet a magas láz és etetési/itatási nehezítettség, valamint továbbra is a laryngitis-es tünetek, nagyobbaknál a rekedtség.


Állásfoglalás az iskolai beiratkozáshoz és kollégiumi beköltözéshez elvárt háziorvosi igazolásokról
Hí­rek 2022.07.05.

A jelenleg hatályos jogi szabályozás szerint az iskolai beiratkozásnak nem feltétele  háziorvosi igazolás kiállítása, a gyermekintézményekbe való felvétel előtti orvosi vizsgálat kötelezettsége   minden esetben teljesül az életkori szűrővizsgálatok kapcsán, amely vizsgálatok eredménye a gyermekegészségügyi könyvben rögzítésre kerül. A gyermekről ötéves életkorában a külön jogszabály szerinti „fejlődési szint megítéléséhez az iskolai felkészítés elősegítésére ” megnevezésű orvosi adatlap megalapozza az iskolaegészségügyi dokumentációt, a későbbi életkori vizsgálatok az iskola-egészségügy keretében megtörténnek és az anamnesztikus adatoknak az iskola-egészségügyi dokumentációban szerepelniük kell. 


Egy nehéz év karácsonyára
Hí­rek 2020.12.22.

Közeledik az év vége, a számadás, a visszatekintés ideje, így mi is visszatekintünk az elmúlt hónapokra. 

A magyar házi gyermekorvosi rendszer évtizedek óta − a világon egyedülálló módon − alanyi jogon és térítésmentesen biztosítja minden gyermeknek a magas színvonalú gyermekgyógyász szakorvosi szintű alapellátást az ország legnagyobb részén. 


Közlemény
Hí­rek 2020.12.16.

Budapest, 2020. december 16. - A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az egészségügyben várható változásokat, így a jelentős finanszírozásbővülést hatékony eszköznek tartja az alapellátásban dolgozók munkájának elismerésére, az alapellátás vonzerejének javítására, valamint az egészségügyben sok évtizede jelenlévő, romboló hálapénz-gyakorlat kivezetésére egyaránt.   


Elnöki beszámoló 2020/12/7
Hí­rek 2020.12.07.

Kedves Kollégák!

A most kezdődő ciklusban a HGYE új vezetősége elnöki beszámolókban teszi elérhetővé a tagok számára az egyesület tagjait érintő  ügyeket, azokat a témákat, amelyek a házi gyermekorvos kollégák munkáját segítik és előremozdítják. Az elnöki beszámolók a honlapon is megtalálhatók!

A folyamatban lévő egészségügyi átalakítás során létkérdés, hogy szakterületünket megfelelően pozicionáljuk, képviseljük és megfelelő minőségű szakmai anyagokkal támogassuk a házi gyermekorvoslás jövőjének megtervezését.


Dr. Horváth Ildikó: összefogás a HGYE-vel a gyermekek magas szintű ellátásáért
Hí­rek 2020.12.07.

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága közleménye szerint, eredményesen zárult a gyermekorvosi alapellátással kapcsolatos megbeszélés dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke között.

https://kormany.hu/hirek/kozos-osszefogassal-a-gyermekek-magas-szintu-ellatasaert
Elhunyt Dr. Kozma János - 2017-ben a Kárpát-medence házi gyermekorvosa volt
Hí­rek 2020.12.07.

„A mély gyász, amelyet egy szeretett lény halálakor érzünk, abból a megérzésből fakad, hogy minden egyénben rejlik valami leírhatatlan, valami, ami csak rá jellemző, és ezért teljességgel pótolhatatlan…”  

Kozma János 1962-ben, Kószó Pál tisztifőorvossal, az országban elsőként szervezték meg a gyermekgyógyászati alapellátást Hódmezővásárhelyen!


Elhunyt Dr. Kozma János
Hí­rek 2020.12.07.

Megilletődve és megrendülten fogtam tollat, hogy sokunk orvos-példaképének halálhíréről tájékoztassam a magyar gyermekorvos-társadalmat. 

88 éves korában eltávozott közülünk Hódmezővásárhely legkedveltebb és legszeretettebb házi gyermekorvosa: Dr. Kozma János Címzetes Főorvos. Ravatala mellett utolsó útján mondhattam el a következő néhány botladozó, búcsúzó mondatot arról, hogy mit is jelentett nekünk, gyermekorvos kollégáknak Főorvos Úr példás szakmai életútja.


Elhunyt Dr. Szőnyi László gyermekgyógyász, gasztroenterológus
Hí­rek 2020.12.06.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 2020. december 3-án hosszú, súlyos betegség után, életének 71. évében elhunyt Dr. Szőnyi László gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika nyugalmazott docense.


Új vezetőséget választott a HGYE és megvitatták jelenüket, jövőjüket
Hí­rek 2020.11.21.

Budapest, 2020. november 21. - a mai napon a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) egésznapos online közgyűléssel egybekötött szakmapolitikai fórumot tartott a tagok és érdeklődők számára. A délelőtti órákban, virtuális térben, az egyesület megválasztotta új vezetőségét, a délutáni fórumon pedig az ellátórendszert, az alapellátást valamint a gyermekgyógyászatot érintő lehetséges változásokról, kérdésekről tartottak kerekasztal-beszélgetést.

A mai naptól regnáló, tizenegy tagú vezetőség tagjai: Dr. Havasi Katalin (elnök), Dr. Kovács Ákos és Dr. Losonczi László, (alelnökök) Dr. Altorjai Péter, Dr. Fábián Dóra, Dr. Győri Blanka, Dr. Kántor Irén, Dr. Muzsay Géza, Dr. Onozó Beáta, Dr. Pátri László, Dr. Sutka Melinda (vezetőségi tagok).


Gyermek COVID-19 eset követése - Protokoll alapellátók részére
Hí­rek 2020.11.18.

Függetlenül az életkoruktól, a gyermekeket is eltérő súlyossággal érinti az új koronavírus fertőzés okozta megbetegedés, a COVID-19. A nemzetközi survaillance adatok szerint a 18 év alatti gyermekek közel 57%-ban tünetmentesen vagy csak enyhe tünetekkel zajlik a betegség, de 2-4% hospitalizációra szorul. Fennálló alapbetegség miatt kockázati csoportba tartozó gyermekeknek közel 8-10-szer gyakrabban fordul súlyosabbra az állapotuk, ezért ők extra figyelmet kívánnak. 


Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
HGYE Őszi Konferencia - Megújuló lendülettel! Régi célok, új utak
2022. szeptember 8-10.

2022. szeptember 8-10. között kerül megrendezésre a HGYE Őszi konferenciája Tihanyban.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció